Ziua Mondială a Mediului Înconjurător este dedicată anul acesta restaurării ecosistemelor. Cu această ocazie, Națiunile Unite vor lansa Deceniul 2021-2030 pentru refacerea ecosistemelor, urmând să fie propusă o Alianță Globală pentru Refacerea Ecosistemelor. Este o temă importantă pentru România și am încredere că țara noastră se va alătura în următorul deceniu efortului de restaurare a ecosistemelor, a precizat președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis cu ocazia acestei Zile. În plus, acesta a adăugat că avem o țară foarte frumoasă, dar în nenumărate locuri plină de deșeuri.

Ecosistemele furnizează servicii esențiale pentru viața oamenilor și au un rol critic în combaterea schimbărilor climatice și protejarea biodiversității. Timp de prea multă vreme însă le-am exploatat și am contribuit la distrugerea lor. La nivel global, dispar, într-un ritm alarmant, păduri, recife de corali, specii de plante, insecte și animale. Unele dintre aceste pierderi sunt ireversibile. Dacă nu oprim acum aceste fenomene, vom lăsa o planetă mult mai săracă pentru generațiile viitoare”, a mai precizat Iohannis, în mesajul său.

Președintele îndeamnă la măsuri imediate, atât la nivel național, cât și internațional, pentru salvarea mediului înconjurător, făcând apel la populație, la companii, dar și la autorități.

”La nivel individual, trebuie să schimbăm modul în care consumăm și să ne comportăm zi de zi reducând impactul pe care acțiunile noastre îl au asupra mediului înconjurător. Companiile trebuie să adopte modele de business „verzi”, iar fermierii și producătorii mijloace de producție mai sustenabile. Guvernul, la rândul său, are obligația de a investi în protejarea și refacerea ecosistemelor, iar școala de a pregăti viitori adulți activi, responsabili cu mediul înconjurător și implicați în acțiuni pentru binele Planetei”, a explicat președintele.

Ce spune președintele despre deșeurile din țară

Cu ocazia Zilei Mediului, președintele a amintit și de problemele ecologice de la nivelul Bucureștiului și nu numai. În prezent, la nivelul Sectorului 1, cel puțin, deșeurile zac la colțurile străzilor sau pe lângă tomberoane.

”Avem o țară foarte frumoasă, dar în nenumărate locuri plină de deșeuri. Ecosistemele din România sunt sub presiune mare din cauza deșeurilor pe care le găsim mult prea des în natură. Sunt ambalaje lăsate în parcuri, pet-uri aruncate în șanțuri în drum spre stațiunile montane, materiale de construcție lăsate pe câmpuri, piese de mobilier abandonate la margine de drumuri. Autoritățile trebuie să pună la dispoziție sisteme și insule de colectare selectivă a deșeurilor ușor accesibile cetățenilor, iar cetățenii să conștientizeze cât de important este să facă efortul de a preda deșeurile în locurile amenajate”, a mai precizat Iohannis.

În plus, președintele a adăugat că autoritățile trebuie să găsească neapărat soluții, prin care să rezolve rapid situația gropilor neconforme și ilegale de gunoi și să creeze un cadru legislativ și infrastructural pentru a capta deșeurile în economia circulară.

Sursa foto: www.presidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri