7 Iulie 2021

Ce spune Ministerul Mediului despre calitatea aerului, după explozia de la Azomureș



Ministerul Mediului a transmis într-un mesaj pe Facebook care sunt rezultatele monitorizării calității aerului în Târgu Mureș, în urma exploziei de la combinatul Azomureș.

La ora 1:02, pe platforma combinatului chimic AZOMURES, în cadrul instalației Amoniac 3, a avut loc un incident tehnic, mai exact o explozie urmată de incendiu în zona coloanei de sinteză a amoniacului.

Potrivit Ministerului, cauza incidentului a fost fisurarea unei conducte prin care se transportă gaz de sinteză la presiune foarte mare (hidrogen si oxid de carbon). Instalația amoniac 3, în luna iunie a fost în revizie tehnică şi era în procedură de pornire.

Imediat după incident, s-au deplasat la faţa locului reprezentanţi ai APM Mureş şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Mureş.

Incendiul a fost lichidat. Operatorii instalaţiei au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată şi au oprit în siguranţă instalaţia.

Cum a afectat explozia mediul înconjurător

APM Mureş a monitorizat continuu concentraţia de amoniac cu autolaboratorul din dotare. Nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac (între orele 01:00-07:00, valori mult sub limita admisă – între 0,001 și 0,017 mg/mc).

Operatorul efectuează determinări continue ale indicatorilor de calitatea aerului (amoniac) în puncte de automonitorizare amplasate în zona de influenţă a AZOMUREŞ (sat Cristeşti şi cartier Mureşeni). Din informaţiile transmise de autorități, nu au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiei maxime admise pentru amoniac în aerul înconjurător.

De asemenea, la cele două staţii automate RNMCA din Târgu Mureş - MS 1 si MS 2, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită admise conform Legii 104/2011 pentru indicatorii: NO2 si SO2 valori orare, particule in suspensie (PM 10 automat).



Citeste si