Deși Ministerul Mediului a transmis că impactul nu ar fi unul foarte mare asupra aerului, cel puțin în prezent, activistul de mediu este de părere că la Târgul Mureș este vorba de o problemă destul de gravă a calității aerului, în apropierea Azomureș, chiar dacă până la București se mai poate disipa.

Potrivit acestuia, punctual, în anumite zone, incendiile și exploziile creează probleme de mediu sub forma unor încărcări cu compuși chimici extrem de periculoși.

„Autoritățile ar trebui să urmărească disiparea compușilor chimici și să informeze populația. Întotdeauna autoritățile de mediu au stat mai liniștite. Așa se dictează politic. Asta este regula. Să nu deranjeze. Poate sunt și angajări cu semne de întrebare, alte aranjamente economice și politice și normal că populația are de suferit la final de zi”, spune Dan Trifu.

Ministerul Mediului a transmis că APM Mureş a monitorizat continuu concentraţia de amoniac cu autolaboratorul din dotare și nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac (între orele 01:00-07:00, valori mult sub limita admisă – între 0,001 și 0,017 mg/mc).

De asemenea, autoritățile au spus că la cele două staţii automate RNMCA din Târgu Mureş - MS 1 si MS 2, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită admise conform Legii 104/2011 pentru indicatorii: NO2 si SO2 valori orare, particule in suspensie (PM 10 automat).

„Aceste explozii au fost cât de cât rezonabile, dar mă gândesc cu groază la Târgu Mureș, la Petromidia, la celelalte rafinării la nivelul Ploieștiului unde este o poluare de neimaginat”, precizează activistul de mediu.

Ce spune Ministrul Mediului despre expozia de la Azomureș

Tánczos Barna a spus că cel mai important este să fim siguri că nu există consecințe asupra calității aerului și sănătății populației, în urma exploziei de la Azomureș.

„Este foarte important să aflăm și de ce s-a întâmplat. Am propus colegilor din Guvern să realizăm un control comun al autorităților statului - GNM, IGSU și ISCIR - la toate instalațiile guvernate de Directiva SEVESO privind riscurile de accidente majore ale anumitor activităţi industriale”, a spus Tánczos Barna, pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului

Acesta spune că având în vedere ca am avut 3 incidente majore în doar câteva zile, „trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență, sau mai sunt și alte instalații în țară care prezintă astfel de riscuri”.

La ora 1:02, pe platforma combinatului chimic Azomureș, în cadrul instalației Amoniac 3, a avut loc un incident tehnic, mai exact o explozie urmată de incendiu în zona coloanei de sinteză a amoniacului.

Potrivit Ministerului, cauza incidentului a fost fisurarea unei conducte prin care se transportă gaz de sinteză la presiune foarte mare (hidrogen si oxid de carbon). Instalația amoniac 3, în luna iunie a fost în revizie tehnică şi era în procedură de pornire.

Imediat după incident, s-au deplasat la faţa locului reprezentanţi ai APM Mureş şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Mureş.

Incendiul a fost lichidat. Operatorii instalaţiei au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată şi au oprit în siguranţă instalaţia.

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Mediului