Asociația Zi de Bine împreună cu Asociația Culturală Cărțile pe Față pleacă la drum cu BookTruck, o bibliotecă mobilă care va împrumuta gratuit cărți în sate din județul Cluj. O dubă obișnuită urmează să fie transformată radical într-o bibliotecă inedită și prietenoasă, pentru copiii și tinerii care vor să descopere lumea prin intermediul cărților. BookTruck va putea găzdui 1.000 de cărți, care vor fi gestionate cu un soft special de bibliotecă.

BookTruck va ajunge la peste 20 de comunități din județul Cluj, va sta câte o zi în fiecare sat, și va reveni lunar pentru iubitorii de carte. Pe lângă cărți, copiii și tinerii vor putea participa la diverse ateliere, lecturi și activități interactive, și în plus, vor afla ce înseamnă o bibliotecă vie (human library). Mai exact, persoane care activează în diverse domenii profesionale vor fi invitate să le povestească tinerilor ce înseamnă să fii medic, IT-ist, mecanic, arhitect sau actor.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 30.000 euro și este asigurat de partenerii Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank.

BookTruck este un proiect menit să îi ajute pe tineri să crească, să îndrăznească să viseze și să se dezvolte prin intermediul lecturii. Astfel de experiențe le oferă tinerilor noi perspective asupra vieții și îi poate ajuta să își transforme visurile în realitate.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE

Cine va avea acces la BookTruck

BookTruck se adresează în primul rând copiilor și tinerilor, dar va avea cărți pentru toate categoriile de vârstă. Oamenii din comunitățile unde va ajunge BookTruck vor putea împrumuta câte 4 cărți pe lună și le vor putea returna oricând, într-o cutie special amplasată într-un loc public din sat. Totodată, vor putea să le împărtășească voluntarilor și ce alte titluri ar mai dori să împrumute din BookTruck.

În fiecare sat, biblioteca mobilă va rămâne parcată într-un loc central și accesibil tuturor, de exemplu în curtea școlii, în fața magazinului satului sau lângă căminul cultural. În fiecare lună, peste 500 de copii și tineri vor putea beneficia de cărțile și activitățile BookTruck.

Exteriorul bibliotecii mobile va fi complet colorat, cu marchize pe ambele părți, care să protejeze de soare și ploaie, va fi dotat cu pouf-uri și rafturi mobile, astfel încât doritorii să poată consulta cărți și fără să intre înăuntru.

„Doar în județul Cluj sunt peste 300 de sate, dintre care foarte puține au și o bibliotecă publică funcțională. Dorința noastră este ca pe termen mediu și lung să ajutăm la crearea unor biblioteci permanente la sat, atât pentru copii, cât și pentru adulți. O astfel de bibliotecă mobilă poate fi sămânța care să arate că lectura este și o formă de grădinărit, una prin care, rând cu rând, ne cultivăm pe noi”, a adăugat Victor Miron, Fondatorul Asociației Culturale Cărțile pe Față.

Inițiată de către Victor Miron, încă din anul 2014, Asociația Culturală Cărțile pe Față a pornit cu o campanie de promovare a lecturii. În cadrul primei acțiuni oamenii au fost încurajați să posteze pe rețelele de socializare o poză cu o carte în dreptul feței, susținând astfel ideea că acele cărți sau titluri ne reprezintă și ne recomandă mai puternic decât aspectul fizic.

Asociația Zi de Bine va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri