6 August 2021

De la bilete de metrou, la vouchere și produse de curățenie: ce primești la schimb dacă reciclezi



Pentru a avea mai multă grijă de mediu și pentru a încuraja românii să trăiască mai sustenabil, autoritățile și companiile au introdus programe de reciclare pentru diverse ambalaje (hârtie, plastic, metal, aluminiu și sticle). Iată ce poți primi la schimb dacă alegi să reciclezi.

Donezi ambalaje ?(TM)i prime?(TM)ti la schimb produse cosmetice sau vouchere de reducere

În perioada 1 - 31 august 2021, pentru fiecare 5 ambalaje donate spre reciclare la Kaufland, clienții primesc un cupon de reducere de 20% pentru toată categoria de articole CIF Perfect Finish 435 ml. Pentru a fi acceptate de automatul de reciclare, recipientele introduse trebuie:

  • Să fie goale, cât mai curate și nedeteriorate.
  • Cuponul valoric de discount este eliberat numai pentru recipientele depuse în multiplu de cinci (la mai puțin de cinci ambalaje, automatul eliberează un cupon fără valoare).
  • Poate fi depusă orice combinație din cele trei tipuri de ambalaje acceptate – PET, sticlă sau aluminiu.
  • Pot fi utilizate mai multe cupoane pe același bon fiscal de cumpărături, dar fiecare cupon poate fi folosit în combinație cu un singur produs.

Programul „Ai grijă de natură așa cum ai grijă de tine” a fost inițial lansat la începutul lunii februarie în 2020, în magazinele din Cluj-Napoca, iar anul acesta s-a extins în toată țara.

Clienții pot aduce la punctele de colectare din magazine deșeuri de ambalaje de hârtie (cutii creme), de plastic (cutii creme, recipiente șampoane și gel de duș, dar și recipiente ale produselor de curățenie din gamele Nufăr și Triumf), de sticlă (borcane creme), de metal și de aluminiu (doze spray aluminiu).

Consumatorii care reciclează prin programul Farmec vor primi un produs cadou la patru ambalaje reciclate. Mai exact, la fiecare ambalaj adus în magazin pentru reciclare, consumatorii vor primi un cartonaș care va fi stampilat, iar la patru “bife”, vor primi un cadou.

De asemenea, și L’Oreal încurajează reciclarea în România prin oferirea de produse cadou clienților sustenabili, prin programul „L’Oréal for the Future”. Kiehl’s, brandul de cosmetice din portofoliul L’Oreal, își motivează consumatorii să aducă in magazine ambalajele goale ale produselor Kiehl’s, oferindu-le în schimb mostre sau produse cadou.

Foto: ANGHI / Shutterstock


Cum po?>i dona uleiul folosit ?(TM)i primi o recompens? la schimb

În ultimii ani, din ce în ce mai multe supermarketuri au introdus campanii prin care clienții pot dona spre reciclare uleiul folosit și primi o recompensă la schimb.
Uleiul utilizat trebuie colectat, după răcire, într-un recipient transparent de plastic, care va fi, la rândul său reciclat. Uleiul trebuie să fie strecurat și neamestecat cu alte deșeuri. De asemenea, PET-ul în care este pus uleiul să fie curat pe exterior, fără găuri sau urme de ulei scurs.

Compania Cantitatea de ulei donată Ce primești la schimb
Auchan 0,5l - 5l Apă plată Aqua Carpatica sau detergent de vase Fairy
Carrefour 2-3l 1-2 l ulei de floarea soarelui marca proprie Carrefour
Cora 1l - 3l Un detergent de vase - 3 l ulei de gătit

Sursă foto: Shutterstock


Baterii vechi ?(R)n schimbul unora noi

Deșeurile de baterii și acumulatori nu se elimină ca deșeuri municipale nesortate, ci se colectează selectiv și pot reprezenta un pericol dacă nu sunt predate spre reciclare. Mai mult, nu arunca aceste deșeuri împreună cu gunoiul menajer deoarece sunt un pericol pentru mediu și pentru sănătatea umană.

De aceea, cel mai bine este să mergem cu baterii uzate în locuri specializate.
Cei care au o mulțime de baterii, pot veni în magazinele retailerilor, dona deșeurile și primi la schimb baterii nou-nouțe. Singurele baterii care nu se încadrează în campanii sunt cele tip pastilă. Iată o scurtă listă cu câțiva retaileri care oferă o astfel de campanie:

Compania Cantitatea de baterii donată Ce primești la schimb
Cora 10 baterii AA sau AAA O baterie funcțională la schimb
Hornbach 7 baterii sau acumulatori uzați AA sau AAA de 1,5V O baterie nouă Varta
Kaufland 6 baterii uzate AAA O baterie nouă marca Switch ON

Foto: ANGHI / Shutterstock


PET la schimb pentru bilet

În schimbul a 5 deșeuri colectate, locuitorii din Craiova vor beneficia de două călătorii gratuite cu autobuzul. Acestea pot fi aduse la unul dintre cele 3 magazine Kaufland: Kaufland Craiova – Valea Roșie (Calea București nr. 72), Kaufland Craiova – Craiovița (Str. Tineretului nr. 18C) sau Kaufland – Sisești (Str. Dr. Nicolae Ionescu Sisești nr. 23), pentru a fi colectate cu ajutorul aparatelor automate Tomra din parcările magazinelor, instalate de către companie.

În urma acestui proces, pentru cei ce au colectat deșeurile separat, automatele vor elibera un cupon prin intermediul căruia participanții vor beneficia de două călătorii gratuite cu autobuzul, în baza biletelor oferite de voluntarii prezenți la fiecare punct de colectare.

O altă inițiativă asemănătoare este cea demarată de Metrorex, prin care bucureștenii vor primi o cartelă de metrou cu o călătorie în schimbul a cinci deşeuri, care pot fi PET-uri, sticle sau doze de aluminiu, informează prestatorul de transport public subteran.
Cei dornici să participe sunt aşteptaţi în perioada 2 - 20 august a.c. în staţiile de metrou Dimitrie Leonida şi Pipera (intrarea principală) la standul partenerilor Metrorex. Călătorii vor oferi 5 deşeuri (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu), iar în schimb vor primi o cartelă de metrou cu o călătorie.

Sursă foto: Shutterstock


Doneaz? telefonul vechi ?(TM)i prime?(TM)ti la schimb vouchere

Nu cred că există un român care să nu aibă în sertar măcar un telefon vechi pe care fie nu îl mai folosește, fie nu mai este bun. Poți da spre reciclare acele telefoane și primi la schimb vouchere.

Clienții Orange vor putea aduce telefonul uitat în sertare și primi la schimb o reducere de 10 euro pentru orice telefon vechi care, conform evaluării din magazin, valorează mai puțin de 10 euro.

Telefonul vechi trebuie să fie funcțional și evaluat la minimum 10 euro, pentru buy-back și să aibă rețea 5G. Nu se poate cumula valoarea mai multor vouchere de Buy-Back pentru achiziția aceluiași telefon. De asemenea, folosi voucherul pentru a cumpăra și alte produse pe lângă telefoane: tablete sau accesorii.

Poti duce telefonul vechi într-unul din magazinele din orașele: București, Ploiești, Buzău, Brăila, Galați, Tulcea, Constanța, Craiova, Slatina, Drobeta Turnu Severin, Timișoara, Târgu Mureș, Sibiu.

În România există circa 22 milioane telefoane mobile nefolosite cu potențial imens de poluare a mediului înconjurător. În lume se generează anual circa 54 milioane de tone de deșeuri electrice, dintre care doar 20% sunt reciclate oficial. Începând cu 1 ianuarie 2021, România trebuie să atingă o țintă de colectare și reciclare pentru DEEE de 65%.

Sursă foto: Unsplash




Citeste si