22 Septembrie 2021

STUDIU | Aproape 3 milioane de muncitori din Uniunea Europeană nu vor avea căldură în case



Aproape 3 milioane de muncitori din Uniunea Europeană nu își vor putea permite să își încălzească locuințele din cauza facturilor mari, potrivit unui raport al Confederației Europene a Sindicatelor. Organizația reprezintă 45 de milioane de membri și a constatat că 15% din muncitorii săraci ai Europei, echivalentul a 2.713.578 de oameni, nu își vor putea permite căldură în case.

Creșterea prețurilor la gaze și electricitate a creat probleme serioase la nivelul întregului continent, ducând la facturi mai mari și la amplificarea nivelului de sărăcie, mai ales pentru cei care au fost afectați de pandemie.

Confederația sindicală a solicitat Uniunii Europene să introducă un „prag de decență” într-un proiect de directivă privind salariul minim pentru a garanta că salariile minime statutare nu plătesc niciodată mai puțin de 60% din salariul mediu și 50% din salariul mediu al oricărei țări din UE, scrie Keep Talking Greece.

Confederația a declarat că 20 de membri ai UE au, în prezent, salarii minime statutare care scad sub aceste niveluri.

CES a declarat că și-a bazat studiul pe date de la agenția de Statistică a UE. Cifrele pe care le-a folosit se referă la numărul de lucrători care câștigă mai puțin de 60% din „venitul echivalent” median național, o măsură a venitului gospodăriei care ia în considerare diferențele dintre dimensiunea și compoziția unei gospodării.

Totodată, CES a declarat că Cipru are cel mai mare procent de muncitori săraci (45,6%) care nu își pot permite încălzirea, înaintea Bulgariei, Lituaniei, Portugaliei, Greciei și Italiei.

Organizația a declarat că situația s-a înrăutățit în zece țări membre în ultimul deceniu și că recenta creștere a prețurilor la energie pune și mai mulți lucrători în pericol de a cădea în sărăcie energetică.

Miniștrii transporturilor și energiei din cele 27 de țări membre ale UE s-au întâlnit în Slovenia pentru a discuta despre pachetul climatic și energetic “Fit for 55” al UE, care este conceput pentru a ajuta blocul celor 27 de națiuni să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030.

La începutul acestei luni, vicepreședintele UE, responsabil cu problemele climatice, a declarat că blocul ar trebui să se asigure că cei mai vulnerabili oameni nu vor plăti cel mai mare preț al tranziției către surse regenerabile de energie.



Citeste si