19 Octombrie 2021

Când inteligența artificială dă greș: Cum te poți trezi cu amendă în trafic fără să fi încălcat legea



Ce șoc avut un bărbat când s-a trezit cu o amendă rutieră luată pentru o faptă pe care nu o comisese, într-un loc în care nici măcar nu ajunsese și care a fost eroarea comisă de inteligența artificială folosită în supravegherea video a traficului rutier.

David Knight a fost uimit când a primit o amendă pentru că ar fi șofat pe o pistă de autobuz în Bath, la 120 de mile la distanță de locul în care trăiește. Constructorul și soția sa, Paula, care locuiesc în Dorking, Surrey, au râs când s-au uitat peste dovezile fotografice privind infracțiunea comisă.

Cei doi au observat o femeie care avea inscripționat cuvântul „Knitter” pe tricou, pe care computerul din spatele camerelor de luat vederi din trafic l-a identificat cu numărul de înmatriculare al mașinii lui David Knight – KN19TER, a scris The Guardian, citând Daily Mail.

Numărul de înmatriculare al Volkswagen-ului lui David este o reformulare a poreclei sale, Knighter.

Notificarea amenzii, emisă de consiliul Bath and North East Somerset include o fotografie CCTV (realizată cu ajutorul camerelor de supraveghere video) a Podului Pulteney, din orașul Bath, unde contravenția respectivă a avut loc. O a doua fotografie înfățișează o femeie care poartă o mască de protecție pe față, o geantă peste umăr și tricoul cu inscripția „Knitter”.

Paula Knight, care este bibliotecară, le-a povestit reporterilor că a luat legătura cu consiliul pentru a atrage atenția privind eroarea comisă și pentru a obține anularea amenzii în valoare de 90 de lire sterline. Soția acuzatului, în vârstă de 54 ani și ea și mamă a doi copii, a mai relatat că operatorul care i-a preluat apelul „a izbucnit în râs” când a auzit istorisirea erorii.

„Amenda ajunsese deja la 60 de lire la 90 pentru că nu o plătiserăm în cele 30 de zile necesare. Evident că nimeni nu s-a uitat la fotografie și că amenda a fost generată de computer”, a spus soția pățitului. Aceasta a adăugat: „Am râs foarte mult împreună pe subiectul ăsta. Nu aș fi plătit sub nicio formă pentru că o femeie a mers pe pista unui autobuz îmbrăcată cu un tricou amuzant”.



Citeste si