Previziunile pentru iarna 2021-2022 nu sunt foarte îmbucurătoare ținând cont de scumpirile în segmentul energiei și gazelor. În acest sens, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, avertizează că ”va urma o iarnă foarte grea pentru Timișoara, pentru România și chiar pentru întreaga Europă”.

Colterm a propus triplarea tarifului de termoficare pentru abonații săi, în contextul creșterii masive a prețului la gaze naturale, potrivit informațiilor furnizate de edilul orașului.

”Având în vedere impactul pe care o asemenea măsură îl va avea asupra timișorenilor, voi propune Consiliului Local să limiteze această propunere a Colterm la o dublare a tarifului”, a scris Fritz, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Primarul precizează că este conștient că nici aceasta nu este o decizie populară, însă aduce câteva argumente care să justifice această măsura propusă:

  • Nicio companie nu poate supraviețui dacă este forțată să vândă la un preț mai mic decât o costă să producă. Este baza economiei de piață.
  • Solidaritatea timișorenilor, prin subvenționarea termoficării din bugetul local, este limitată nu doar de lege (subvenția fiind plafonată), ci și de realitatea matematică. Am ajuns la un punct în care, chiar dacă am da toți banii din bugetul local la Colterm pentru subvenție, tot nu ar ajunge să acopere prețul gazului.
  • Soluția din trecut pentru a acoperi diferența între tarif și cost real, folosită la prețuri de producție mult mai mici decât azi, a fost să facă datorii la furnizor. ”Pentru că nu a vrut să acopere factura nici din bugetul local, nici din tariful pentru populație, fosta administrație ne-a lăsat peste 70 milioane datorii la E.On și încă 230 milioane de datorii la alți furnizori și la stat. De asemenea, a cumpărat și certificatele CO2 din 2019 cu un credit pe care trebuie să-l stingem în acest an. Nu doar că trebuie să plătim aceste datorii acum, ci trebuie să facem și plata în avans și nu mai putem rostogoli costurile termoficării la nesfârșit în viitor”, mai arată Fritz, în postarea sa.
  • Pentru a putea negocia mai departe cu furnizorii de gaze naturale și cărbune trebuie să demonstrăm predictibilitate financiară. Majorarea tarifului arată că vrem să rezolvăm criza pe baza unor cifre reale care vor îmbunătăți cash-flow-ul la Colterm. Calea populistă - ”nu majorăm tarifele!” - nu rezolvă nimic și nu aduce furnizorii la masă.
  • Este în continuare o realitate matematică care se aplică la nivelul întregii țări: costurile pentru termoficare nu vor putea fi niciunde în România suportate doar de populație și de bugetele locale, sumele fiind mult prea mari. Sper să avem în cel mai scurt timp un Guvern plin cu care să putem discuta.
  • Știu că și o dublare a tarifului va depăși posibilitățile financiare pentru mulți timișoreni. Am încredere că Legea consumatorului vulnerabil va atenua din efectele acestei decizii și sper că viitorul guvern va lua măsuri suplimentare pentru populație.

Sursa foto: Dominic Fritz/Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri