Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) alături de alte nouă instituții specializate de la nivelul statelor partenere inventariază, în cadrul proiectului internațional Danube Hazard m3c, substanțele periculoase care afectează în prezent calitatea apelor Dunării și a afluenților săi. Astfel, România, Austria, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Serbia, Croația Slovacia, Muntenegru și Republica Moldova au identificat șapte zone-pilot de analiză din care două sunt în România, respectiv în spațiul hidrografic Someș-Tisa: pe râul Vișeu și Someșul Mic.

O parte din analize, inclusiv cele din zonele-pilot ale partenerilor, sunt efectuate de către Laboratorul Național al Apelor Române. Specialiștii au instalat totodată cinci stații mobile automate care transmit în timp real date legate de turbiditate și nivelurile apelor.

Criteriul de delimitare a zonelor-pilot a fost prezența surselor de poluare cu substanțe periculoase, în cazul țării noastre, sursă istorică, provenită de la activitățile miniere. Alte surse de poluare provin din activități industriale și agricole, evacuări de ape neepurate sau insuficient epurate.

Statele realizează în prezent măsurători și modelări ale zonelor-pilot afectate de poluare. Aceste modele vor fi extinse în mod unitar la nivelul întregului bazin al Dunării și ulterior și național. Pe baza acestora, specialiștii ANAR, cu sprijinul partenerilor, vor elabora la finalul proiectului, un ghid tehnic privind managementul poluării cu substanțe periculoase care va conține o serie de recomandări și politici, precum și un catalog de măsuri pentru prevenirea și reducerea poluării cu substanțe periculoase ale apelor Dunării.

Proiectul a început în iulie anul trecut și are o durată de 30 de luni.

Sursa foto: Poluare minieră- imagini din arhivă, Apele Române Someș-Tisa

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri