Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de astăzi, 8 decembrie, un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19.

Pe acest subiect, premierul Nicolae Ciucă a precizat că sunt luate în calcul o serie de măsuri spre aprobare în Guvern, atât privind propunerile adoptate prin Hotărârea CNSU nr.111/2021, care stabilesc noi reguli în privinţa instituirii carantinei pentru persoanele care sosesc în România în perioada 10 decembrie 2021 - 8 ianuarie 2022, cât şi altele necesare pentru a fi evitate aglomerările de sărbători, iar populaţia să aibă timpul necesar pentru a-şi face cumpărăturile în condiţii de siguranţă.

"Măsurile vor fi comunicate după ce adoptăm hotărârea de Guvern", a explicat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, se analizează şi posibilitatea renunţării la purtarea măştii de protecţie sanitară pe stradă în locurile care nu sunt aglomerate.

În cadrul şedinţei urmează să fie aprobat şi un proiect de lege prin care sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din ianuarie 2022, şi anume: finanţe şi economie, dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, afaceri interne, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi şi infrastructură, sănătate, cercetare, inovare şi digitalizare, cultură, tineret şi sport, prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Un proiect de lege privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale va fi dezbătut în primă lectură în şedinţa de Guvern. Tot în primă lectură va fi discutat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Proiectul vizează modificarea actelor normative privind acordarea voucherelor de vacanţă, astfel încât acestea să fie acordate în perioada 2022-2026, şi, de asemenea, să fie prelungită până la 31 decembrie 2022 perioada de valabilitate a voucherelor emise în perioada ianuarie 2019 - decembrie 2020.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea alocării unei sume din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la Societatea Naţională de Închideri Mine - Valea Jiului S.A..

De asemenea, urmează să fi adoptat şi un memorandum având ca temă aprobarea rezultatelor prioritizării proiectelor de investiţii publice semnificative ce urmează a fi utilizate în procesul de elaborare a proiectului legii bugetului de stat pe anul 2022.

Potrivit memorandumului, iniţiat de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, principiile care stau la baza prioritizării proiectelor de investiţii publice semnificative noi sau în continuare sunt: oportunitatea proiectului în contextul strategiilor sectoriale sau naţionale; justificarea economică şi socială; suportabilitatea şi sustenabilitatea financiară; aranjamentele pentru implementare/performanţă în implementare; perioada rămasă până la finalizarea proiectului de investiţii publice, pentru proiectele în continuare.

Sursa foto: Nicolae Ciuca / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri