Asociaţiile de protecţia animalelor din Arad trag un semnal de alarmă cu privire la efectele petardelor şi artificiilor folosite în noaptea de Revelion, arătând că sute de oameni şi-au pierdut animalele de companie, care au fugit traumatizate de zgomote, iar acum încearcă să le găsească prin anunţuri postate în mediul online.

Preşedintele Asociaţiei First Hope Animal Rescue, Iasmina Moţ, a declarat luni, pentru AGERPRES, că foarte multe animale de companie, în special câini, au dispărut după zgomotele create de petarde.

"La adăpostul pe care îl avem la marginea oraşului Arad îngrijim în jur de 240 de câini, iar în noaptea de Revelion am fost nevoiţi să-i băgăm pe majoritatea în casă, pentru a-i proteja. Totuşi, şase câini s-au speriat atât de tare de petarde încât au rupt gardurile şi au fugit. I-am recuperat, dar sunt traumatizaţi. Alte sute de câini au fugit speriaţi de petarde şi acum sunt căutaţi de oameni. Se întâmplă an de an, de aceea credem că e necesară înăsprirea legislaţiei privind folosirea petardelor şi artificiilor", a spus Iasmina Moţ.

Pe reţelele de socializare sunt postate sute de anunţuri şi fotografii ale câinilor sau pisicilor căutate, care apar pe pagini ale comunităţilor locale sau pe grupuri speciale de căutare animale dispărute sau obiecte pierdute.

Laura Cătălina, din localitatea Miniş, care de-a lungul timpului a salvat zeci de câini găsiţi abandonaţi, a declarat că a găsit inclusiv câini morţi.

"Acest nou an a început la noi în comuna Ghioroc şi în satul Miniş cu animăluţe pierdute, ce aleargă înfricate, timorate de la zgomotul asurzitor al petardelor, care continuă să se audă chiar şi astăzi. Eu am numărat 11 câini când mă întorceam acasă cu maşina, scăpaţi din lanţuri, dar am găsit şi trei câini morţi, unul pe trotuar. Din păcate, an de an ne confruntăm cu această problemă", a spus Laura Cătălina.

Un bărbat din Pecica se plânge că i-a fugit de acasă un câine lup în vârstă de patru luni, pe care îl iubea ca pe propriul copil.

"Era un membru al familiei noastre, eram foarte ataşaţi de el. Au venit colindători pe stradă şi au dat cu petarde, iar câinele s-a speriat şi a reuşit să sară gardul. L-am căutat de două zile pe toate străzile din Pecica, dar nici urmă de el. Am pus fotografii pe stradă şi pe internet şi avem speranţa că e în viaţă şi cineva l-a găsit şi ne va contacta", a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghiţă Ciopec.

Un alt apel vine din partea unei femei din Arad care a găsit două pisici şi le caută stăpânii.

"Am găsit două pisici pierdute, probabil speriate din cauza artificiilor. Sunt foarte blânde, vin la prima strigare pentru o mângâiere. Haideţi sa le găsim stăpânii!", este apelul femeii care a postat pe Facebook poze cu pisicile găsite în Arad.

Medicul veterinar Filon Creţiu, de la Adăpostul public de câini al Primăriei Arad, a declarat, pentru AGERPRES, că la început de an vin oameni să se intereseze de animale pierdute după Revelion, sperând că au fost găsite şi ridicate de pe stradă de angajaţi.

"În primele zile din an ne caută oamenii cu speranţa că aici îşi vor găsi animalele pierdute. Din păcate, în multe cazuri, câinii speriaţi de zgomotul puternic al petardelor fug în afara localităţii, nu mai sunt găsiţi", a spus Filon Creţiu.

Medicii veterinari spun că animalele percep mult mai puternic decât oamenii zgomotele provocate de petarde, astfel că cea mai potrivită metodă de a le proteja este să fie ţinute în casă în preajma Anului Nou.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri