O analiză a băncii naționale ridică problema scumpirii produselor alimentare și a faptului că, cel puțin teoretic, o parte dintre acestea ar putea fi produse în țară și nu importate, astfel că prețul lor final ar ajunge să nu mai fie atât de ridicat.

Analiza BNR identifică de asemenea trei subiecte importante pentru agricultură și industria alimentară pe care criza generată de pandemia COVID-19 le-a adus în discuție:
- nevoia de a scurta lanțurile de producție și aprovizionare și de a reduce complexitatea acestora,
- asigurarea unui nivel adecvat de siguranță alimentară și
- digitalizarea mai amplă a proceselor de producție și distribuție.

De asemenea, studiul BNR indică și câteva modalități prin care se poate acționa decisiv, la nivel legislativ și nu numai, pentru ca situația să se schimbe:

1. Îmbunătățirea legislației naționale privind certificarea și promovarea produselor agroalimentare
2. Îmbunătățirea accesului la piețe de desfacere și integrarea în lanțurile de ofertă
3. Promovarea produselor autohtone. Asupra acestui punct analiză insistă în mod deosebit, în sepcial asupra calității produselor agricole românești, a proprietăților nutritive ale acestora, a metodele de producție utilizate, dar și a siguranței alimentare și a producției ecologice, acestea fiind atuuri care pot susține aceste produse în competiția cu cele obținute în țări terțe la prețuri mult mai scăzute și calitate pe măsura costurilor de producție.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri