Patronatul Industriei Asigurărilor din România – PIAR și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci atrag atenția asupra efectelor negative care vor fi generate de eventuala adoptare a proiectului de Hotărâre de Guvern care vizează o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor asigurărilor RCA, se arată într-un comunicat al celor două asociații, remis redacției.

„Este surprinzător cum această tema a fost readusă pe masa Guvernului, după ce această instituție a emis pe 26 ianuarie 2022 un aviz negativ pentru un proiect legislativ similar (b536/2021, L38/2022, aflat la data prezentă în dezbaterea Senatului). O astfel de măsura ce a vizat plafonarea tarifelor asigurărilor RCA a fost instituită și în cursul anilor 2016 – 2017, generând o destabilizare profundă a pieței de asigurări, provocând pierderi uriașe pentru investitorii din această piață și declanșând procedura de infringement de cǎtre Uniunea Europeanǎ”, afirmă reprezentanții celor două organizații.

Potrivit acestora, tarifele asigurǎrii RCA sunt calculate pe baza unor date statistice obiective, în așa fel încât sǎ poatǎ permite plata daunelor, a cǎror frecvențǎ și severitate sunt, din pǎcate, foarte ridicate în România, cunoscându-se faptul că România este fruntașă la numărul de decese din accidente rutiere. Așa cum s-a întâmplat în trecut, pierderile pe care introducerea plafonării le va genera pentru piața de asigurări vor pune în dificultate capacitatea de despagubire echitabilă a persoanelor prejudiciate și asiguraților.

„Așadar, pe lângă impactul finaciar evident, respectiv generarea de pierderi, vor fi impactate negativ și aspecte ce țin de stabilitatea sectorului de activitate și a forței de muncă, într-o piață a muncii foarte tensionată din cauza lipsei specialiștilor și a costurilor în continuă creștere.

Astfel, considerăm că o plafonare a tarifelor va transforma piața RCA din România într-o piață impredictibilă, destabilizată deja de falimentul succesiv al unor asigurători RCA de mari dimensiuni (cel mai recent fiind cel al City Insurance), în detrimentul angajaților din sector și al persoanelor prejudiciate”, au mai spus reprezentanții asiguratorilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri