Firmele de asigurari au deja pierderi, pe zona asigurarilor auto obligatorii RCA, la doar o luna de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta care plafoneaza tarifele asigurarilor RCA, si sunt obligate sa-si recalibreze afacerile pentru a scapa cu pierderi cat mai mici dupa perioada de sase luni de tarife plafonate, a declarat, pentru News.ro, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Guvernul a aprobat, in noiembrie, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanta de Urgenta care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF. Aceasta masura, care a intrat in vigoare in 18 noiembrie, a generat pierderi companiilor de asigurari, insa cifrele sunt diferite de la companie la companie.

”Asiguratorii care aveau cele mai mari tarife au inregistrat cele mai mari pierderi. Si pentru brokeri este greu. Toti incearca sa supravietuiasca acestei perioade de sase luni”, a spus Andriescu, pentru News.ro. Brokerii vor miza in aceasta perioada pe clientii vechi, iar firmele de asigurare sunt obligate sa-si recalibreze afacerile, astfel incat sa-si reduca pierderile cat mai mult. Situatia tensionata din piata a dus la schimbarea planurilor unor jucatori.

Grawe Romania Asigurare, subsidiara grupului austriac de asigurari Grawe, a precizat pentru News.ro ca va incepe sa vanda primele polite RCA abia incepand din luna ianuarie 2017, desi anuntase, initial, ca va intra pe piata in octombrie 2016. Pe piata RCA sunt activi acum doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama si Uniqa.

Piata este afectata de probleme, in conditiile in care doua companii de pe piata, Astra si Carpatica Asig, au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale.Piata RCA este estimata la circa 1 miliard de euro in acest an si are cea mai mare pondere in piata asigurarilor din Romania. Dupa caderea Astra si Carpatica, liderul pietei RCA este compania Asirom, controlata de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), cu o cota de 22,3% din piata la jumatatea acestui an.

Citeste si:
Ce impact vor avea cele 4 companii nou intrate pe piata RCA?
Dallbogg, Ergo, Grawe si Euro...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Romanii nu mai negociaza la angajare fara asigurare de sanatate