UPDATE 15:10 Consiliul General a votat creșterea prețului gigacaloriei la 330 de lei (fără TVA) de la 1 aprilie 2022. 33 de consilieri au votat în favoarea acestei hotărâri, 19 s-au opus iar unul s-a abținut. Ca urmare, noul preț va intra în vigoare de vineri, 1 aprilie.

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) urmează să aprobe pe 30 martie o hotărâre privind aprobarea prețului local de facturare a energiei termice furnizate populației practicat de Termoenergetica București S.A. Principala prevedere este aceea că, ”începând cu data de 01.04.2002, se aprobă prețul local de facturare al energiei termice furnizate populației la un nivel de 330 lei/Gcal (exclusiv TVA)”.

Proiectul, inițiat de primarul Nicușor Dan, a fost pus foarte recent în dezbatere publică (deși legea stabilește un termen de cel puțin 10 zile calendaristice) și se află pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de miercuri a CGMB. Documentul poate fi consultat AICI.

Este foarte probabil că proiectul va trece, deoarece consilierii generali PNL și USR, care împreună au majoritatea în Consiliu, ar fi ajuns la un acord în acest sens. La ora actuală, Termoenergetica percepe un tarif de 137 de lei/Gcal pentru consumatorii casnici, la care se adaugă TVA - redus însă la 5% în lunile noiembrie-martie.

Citește și: Federația ACUE: Sprijinul financiar pentru consumatorii de energie ar fi bine să fie mai țintit, să îi ajutăm pe cei care chiar au nevoie

Cât vor plăti bucureștenii la noul preț al gigacaloriei

Astfel, bucureștenii plătesc, în clipa de față, 143,85 lei/Gcal în sezonul rece și 163,03 în restul anului. De la 1 aprilie, dacă noul preț va fi aprobat, vor plăti 392,7 lei. Dacă prevederile ordonanței privind iarna 2021-2022 se vor aplica și în iarna următoare, atunci între noiembrie și martie prețul gigacaloriei va fi ceva mai mic, adică 346,5 lei, deoarece TVA nu va fi 19%, ci 5%. Creșterea este de 2,4 ori.

În noiembrie 2021, Nicușor Dan a propus o creștere a prețului gigacaloriei la 280 de lei pentru consumatorii casnici, dar Consiliul General nu a votat-o. Prețul facturat bucureștenilor a rămas constant din 2011, în vreme ce prețul de furnizare ar fi ajuns în prezent la 980 de lei (de la 490 de lei anul trecut), potrivit primarului general al Capitalei, diferența fiind suportată din bugetul municipalității, adică tot din taxele plătite de bucureșteni.

Prețul gigacaloriei în București rămâne însă sub cel din alte orașe, deși și acolo primăria acordă subvenții. De pildă, în Timișoara a ajuns la 482,85 lei, de la 1 ianuarie, în Constanța, la 450 de lei iar în Buzău, la 377 de lei (fără TVA)

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri