Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dreptate unui important jucător din industria de videochat din România într-un caz în care era cercetat pentru evaziune fiscală.

Omul de afaceri vizat în acest caz este Markus Ardelean, care fusese interogat o zi întreagă în martie 2015 de către autoritățile care-l acuzau de o evaziune fiscală record, de 300 milioane de dolari. Prejudiciu ar fi venit din comisioanele încasate în urma serviciile de videochat.

„Ancheta, inițiată în anul 2014, a fost instrumentată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și a vizat activitatea desfășurată de câteva sute de persoane pentru un important jucător din industria de videochat din România, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani” se arată într-un comunicat al casei de avocatură care a reprezentat acuzatul.

Echipa de drept penal a Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) a obținut la începutul anului 2022 o soluție de clasare a cauzei în care clientul, proprietarul mai multor studiouri de tip videochat din România, a fost acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, concluzia cercetărilor fiind că fapta de natură penală nu există, relatează juridice.ro.

Avocații ZRVP au arătat, de asemenea, că, în cazul activității prestate de modelele de videochat, specificul activității nu impune încheierea unor contracte de muncă între acestea și studiouri, soluția legală identificată constând în încheierea de contracte de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor.

„Noile tehnologii și răspândirea internetului de bandă largă au accelerat dezvoltarea de noi tipuri de business și în special de noi modalități în care persoanele fizice pot desfășura o activitate aducătoare de venit, supusă impozitării, într-un ritm mult mai rapid față de reglementarea corespunzătoare a acestor activități”, a declarat Doru Cosmin Ursu, managing associate ZRVP.

Potrivit avocaților, dificultățile fiscalizării activității tipice de videochat au drept cauză inexistența unui cod CAEN pentru această activitate, motiv pentru care a fost necesară identificarea unei soluții legale care să permită atât prestarea serviciului de către modelele de videochat în beneficiul studiourilor, cât și declararea și impozitarea veniturilor obținute prin prestarea acestor servicii. Această soluție legală a constat în încheierea de contracte de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor.

„Într-un astfel de context, consultarea unor avocați specializați, încă de la debutul business-ului, poate face diferența între o soluție de clasare, cum este cea de față, și una de condamnare. Apărările formulate de noi pe parcursul fazei de urmărire penală au fost confirmate inclusiv de Ministerul Muncii”, a spus și George Avram, senior associate ZRVP

Dreptul penal continuă să fie printre practicile vedetă ale avocaturii de business, pe masa de lucru a avocaților penaliști din cadrul ZRVP aflându-se peste 140 de dosare, cu daune pretinse de peste 1 miliard euro, în care avocații reprezintă atât persoane juridice din segmentul corporate, cât și persoane fizice cu cetățenie română sau străină.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri