Regulile DAC7, cea mai recentă directivă europeană ce își propune să combată evaziunea, și să ofere o dimensiune veniturilor generate prin intermediul platformelor digitale, obligă modelele independente din industria de videochat să intre în legalitate și să își declare veniturile.

În România, alinierea la legislația europeană și implementarea prevederilor DAC7 a început la 31 ianuarie 2024, dată de la care operatorii de platforme digitale au obligația de a raporta informații despre vânzătorii activi din acestea către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Această obligație revine și în cazul site-urilor ce oferă servicii de videochat, astfel că ANAF va fi informat despre activitatea economică a tuturor persoanelor fizice sau juridice ce sunt prestatori de servicii pe astfel de platforme.

Transmiterea informațiilor către autoritățile fiscale se va face anual, până la data de 31 ianuarie a anului următor celui în care prestatorul a fost identificat în platformă.

În caz în care nu există raportări din partea operatorilor de platforme digitale sau acestea sunt neconforme, amenzile sunt semnificative, între 20.000 lei și 100.000 lei, la care se pot adăuga și alte restricții cu impact direct asupra activității comerciale desfășurate online, inclusiv asupra celei de videochat.

“Primim zeci de apeluri pe săptămână de la modele ce activează independent (freelanceri) pe platformele de videochat, care ne întreabă cum să își declare taxele și să intre în legalitate, mai ales că a devenit activă DAC7 și, în plus, de la 1 iulie 2024 se vor impozita cu 70% veniturile nedeclarate ale persoanelor fizice identificate de ANAF”, a declarat Liviu Berbece, CEO Gloria Agency, studio de videochat cu încasări, în 2023, de 7,5 milioane dolari.

Practicanții de videochat pot intra în legalitate dacă activează în cadrul unei agenții, astfel încât să nu mai primească bani în conturi personale, ca urmare a serviciilor prestate independent prin diverse platforme digitale, crezând că ANAF nu are acces la ele.

ANAF va începe să verifice persoanele fizice care obțin venituri din videochat, mai ales că legislația prevede ca băncile în care aceste persoane au conturi trebuie să declare încasările mai mari de 10.000 euro ale unei persoane fizice, iar odată cu regulile DAC7, acele site-uri pe care ele activează trebuie să declare direct încasările către ANAF.

România, peste 500.000 de modele în industria de videochat

Potrivit unor declarații ale reprezentanților ANAF, din vara anului 2023, 5.000 de firme aveau la acea vreme ca obiect de activitate videochat-ul, iar 400.000 de persoane activează în această industrie.

Conform însă estimărilor jucătorilor din industrie, la nivel național, în România, în prezent circa 500.000 de persoane activează ca modele, iar pe lângă acestea încă 5.000 persoane sunt din zona de asistență și tehnic. Majoritatea modelelor lucrează însă direct pe platforme de vânzare de content ca OnlyFans și LoyalFans.

“Potrivit studiourilor mari, doar 10% dintre modelele din țară activează pe platformele digitale prin intermediul studiourilor. În statisticile industriei nu sunt însă cuprinse și persoanele care lucrează prin studiourile mici, de cartier, multe dintre ele fiind neautorizate”, a mai spus Liviu Berbece.

Jucătorii relevanți din industria dedicată adulților așteaptă de câțiva ani o lege specifică, care să prevadă norme prin care să se recunoască și să reglementeze atât activitatea de model de videochat, cât și cea a studiourilor.

“Fiecare dintre studiouri a cheltuit sume consistente pe consultanță, dar în același timp fiecare interpretează legea cum dorește, atât timp cât nu exista o legislație bine definită. Normele concrete ar duce la scăderea evaziunii fiscale în domeniu, ceea ce dorește statul, pentru că modelele independente, dar și studiourile care nu își declară taxele, fie pentru că nu vor, fie nu știu, vor fi obligate prin lege să o facă. De asemenea, o lege concretă ar face să dispară și concurența neloială pentru studiourile care declară și plătesc taxele la zi”, este de părere Liviu Berbece.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri