Comisia Europeană va cere, săptămâna viitoare, statelor membre să limiteze la 19 grade temperatura furnizată de instalaţiile de încălzire din clădirile publice, iar pentru sistemele de climatizare la 25 de grade, pentru a reduce consumul de gaze de pe continent, scrie Agerpres.

Pentru a putea rezista mai bine la scăderea drastică a livrărilor de gaze naturale ruseşti, şi posibil chiar la oprirea lor completă, Bruxelles va supune aprobării statelor membre o serie de măsuri care vor permite reducerea consumului european de gaze cu 25 până la 60 de miliarde de metri cubi.

"Acţionând acum am putea reduce impactul unei opriri bruşte a livrărilor cu o treime", se arată în documentul Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări înainte de adoptarea sa programată pentru data de 20 iulie.

Prin măsura propusă de CE s-ar economisi cât tot consumul României de gaze într-un an

Potrivit estimărilor Executivului comunitar, o cantitate de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi economisită prin reducerea încălzirii sau a funcţionării instalaţiilor de climatizare din clădirile publice, la care s-ar putea adăuga între 4 şi 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar putea fi economisiţi ca urmare a reducerii utilizării gazelor în producţia de electricitate, precum şi între 10 şi 11 miliarde metri cubi pe partea cererii în sectorul industrial, unde cerere de gaze este deja în scădere pe fondul exploziei preţurilor.

Retail jobs

Planul Comisiei cere statelor membre să adopte restricţii obligatorii cu privire la încălzirea sau climatizare în clădirile publice.

În paralel, "importante economii pot fi realizate prin introducerea de surse de căldură alternativă pentru încălzirea urbană, a pompelor de căldură pentru persoanele particulare", subliniază Comisia Europeană. Bruxelles-ul vrea de asemenea campanii de comunicare pentru a incita gospodăriile să coboare termostatul cu un grad la iarnă.

Statistic: Natural gas commodity prices in Europe and the United States from 1980 to 2021, with a forecast for 2022 (in U.S. dollars per million British thermal units) | Statista
Find more statistics at Statista

Comisia Europeană a ajuns la concluzia potrivit căreia "clienţii protejaţi" (care conform legislaţiei UE sunt gospodăriile, serviciile sociale, IMM-urile) reprezintă mai puţin de 37% din consumul total al UE şi "simulările arată că nu ar fi afectaţi la scară largă" de penuriile de gaze. În consecinţă, Comisia a decis să ţintească centralele electrice şi industria, marii consumatori de gaze.

Citeste si:
Reguli stricte pentru șefii de stat care vin la funeraliile reginei...
Reguli stricte pentru șefii...

O întrerupere brutală a aprovizionării cu gaze "ar putea paraliza industrii care au o marjă redusă pentru a-şi reduce brusc producţia sau a trece la alţi combustibili, pentru că utilizează ca materie primă gazele naturale", în special în sectorul chimiei, avertizează Executivul comunitar. "Însă ar fi mult mai puţin costisitor să fie redusă moderat cererea pe o perioadă mai lungă de timp, începând mai devreme", adaugă Comisia.

Citește și: Eugenia Gusilov, director ROEC: Trăim o restructurare a arhitecturii energetice europene

Pentru a încuraja această tendinţă, Bruxelles-ul propune statelor membre să pună la punct sisteme de licitaţii, care eventual să acopere mai multe ţări, şi care ar oferi companiilor compensaţii pentru reducerea consumului lor. Toate aceste propuneri ale Comisiei se vor afla în centrul dezbaterilor la reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei, care va avea loc în data de 26 iulie la Bruxelles.

Citeste si:
Liechtenstein a organizat referendum privind noi restricții COVID,...
Liechtenstein a organizat...

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri F