Început ca o glumă (Dar ce, noi nu putem face un spital?), transformat în provocare, spitalul construit din donații se apropie de inaugurare. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu au transmis că spitalul este în proporție de 95% finalizat.

”Criza sanitară, pe care nu am estimat-o, dar și războiul au creat mari întârzieri în livrarea echipamentelor medicale și a mobilierului. Acum montăm mobilierul, după care vom monta pardoseala, pentru că nu vrem să o zgâriem sau stricăm”, a menționat Oana Gheorghiu, fondatoarea Asociației Dăruiește Viață.

Aceasta a făcut precizarea că spitalul va fi finalizat fizic, însă va trebui făcută recepția lucrării, după care urmează partea de obținere a autorizațiilor de funcționare din partea autorităților române.

Dacă vă întrebați de unde personal medical pentru noua clădire, acesta se va muta din actualul Marie Curie.

”Se vor muta secțiile de neurochirurgie, ATI, dar și blocul operator principal al spitalului. În noua clădire avem un bloc operator unic în România, realizat din sticlă. Ceea ce mai este nou este secția de radioterapie, pentru care am lansat recrutarea, iar perioada se va încheia la 20 iulie”, a explicat Carmen Uscatu, fondatoarea Asociației Dăruiește Viață.

Vezi și: REPORTAJ | Mai multe din culisele Primului Spital Național de Copii cu cancer (wall-street.ro)

Cât despre managementul spitalului, cele două doamne încearcă să găsească soluții cu autoritățile din România astfel încât și ele să fie cuprinse în board.

”Vrem să aducem o schimbare în sistemul medical din România. Însă clădirea aparține spitalului Marie Curie, este în curtea acestuia, nu este a noastră. Tot ce este pe terenul statului român aparține statului român. Este un spital pe care îl vom dona”, a mai spus Gheorghiu.

Parte din proiect este și Tudor Chirilă, care și-a exprimat regretul și frustrarea față de atitudinea autorităților din România.

”Nu este despre a ajuta anumite cazuri, este despre a crea infrastructură. Dacă astăzi s-ar încheia existența acestei țări, nu ne-ar rămâne nimic moștenire, pentru că nu avem un sistem de educație bun, dar nici unul de sănătate. Iar spitalul acesta nu reprezintă doar o bază materială....După ce toată viața statul român ne-a dat să conducem un Logan, acum trebuie să învățăm să conducem un Ferrari și avem nevoie de oameni pe care să îi educăm să conducă un Ferrari”, a declarat Chirilă.

Dăruiește Viață, asociația din spatele celei mai mari inițiative de implicare socială din România (#NoiFacemUnSpital), împlinește anul acesta 10 ani de existență, muncă și proiecte care au adus schimbarea pentru pacienți, familiile acestora și cadrele medicale. De la înființare, în 2012, Asociația a investit, în peste 35 de proiecte, 43 milioane de euro în sistemul medical, fonduri strânse de la peste 500.000 de donatori persoane fizice și peste 7.700 companii.

Pentru că primii 10 ani sunt doar începutul, Dăruiește Viață a lansat în contextul aniversării campania ”Dăruitorii”.

Bilanțul celor 10 ani de activitate cuprinde:

  • 8 spitale ale căror secții de oncologie adulți și copii au fost renovate și aduse la standarde europene în Timișoara, Brașov, București și Cluj,
  • 20 de camere sterile construite, ceea ce a triplat capacitatea de transplant în România,
  • înființarea sub-programului de diagnosticare în profunzime a cancerului limfatic și crearea a două laboratoare adecvate în Timișoara și la Institutul Clinic Fundeni, București,
  • achiziționarea de echipamente performante,
  • schimbarea unui ordin de ministru pentru a facilita accesul bolnavilor care nu au șanse în România, la tratamente în afara țării.

De asemenea, Dăruiește Viață a reacționat și în situațiile de criză precum Colectiv (când a donat echipamente de 350.000 euro), pandemie (când a construit două spitale modulare la standarde europene, complet funcționale și astăzi la București și Piatra Neamț și a donat 17 tone de echipamente de protecție și echipamente medicale către unități medicale din 103 orașe, din 40 de județe) sau războiul din Ucraine (când a donat peste 450.000 euro în echipamente medicale și de prim ajutor). În prezent, gestionează inițiativa #NoiFacemUnSpital, construcția Spitalului de Copii de la Marie Curie, un proiect reper pentru România.

Sursa foto: Dăruiește Viață

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri