15 Iulie 2022

GALERIE FOTO | ANPC, ”în vacanță” în Maramureș: amenzi de 300.000 de lei și închiderea temporară a unor servicii



Primele rezultate ale Comandamentului Maramureș, unul dintre cele 5 comandamente de control, special constituite de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru sezonul estival 2022, prezintă constatările echipelor de comisari, în urma verificărilor din regiune, din perioada 1-12 iulie 2022. Astfel, au fost controlați 45 de operatori economici care activează în zonele Săpânța, Sighetu Marmației, Valea Izei.

”Primul pas a fost să ne mobilizăm, acum să arătăm că suntem fermi, iar, la sfârșitul acțiunilor, vom fi parte din viitorul turismului românesc de calitate”, Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Ca urmare a acțiunii, echipele de control, din care au făcut parte și tineri colegi – parte a programului de perfecționare Academia Comisarilor – au aplicat 35 amenzi contravenționale, în cuantum de 279.000 lei si 29 de avertismente.

Totodată, au fost dispuse măsuri complementare de:

  • oprire definitivă de la comercializare a unor produse alimentare și preparate în valoare de circa 4.000 de lei,
  • oprire temporară de la comercializare a unor produse în valoare de peste 70.000 lei
  • încetarea practicii comerciale incorecte
  • oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru 5 dintre operatorii economici controlați.
Ce nereguli au fost identificate

Comisarii CRPC RNV Cluj au identificat o serie de nereguli, după cum urmează:

  • Schimbarea stării termice a unor produse și preparate
  • Depozitarea/comercializare unor produse alimentare și preparate fară elemente de identificare-caracterizare, fără prețuri pe unitatea de măsură
  • Folosirea unor spații de depozitare și a unor spații frigorifice insalubre (cu rugină în cantitate foarte mare, cu chederele prezentând pete de mucegai), aferente produselor din carne refrigerată și preparatelor calde/reci și care nu funcționau la parametrii prevăzuți, fiind improprii depozitării produselor
  • Legume-fructe, prezentate la comercializare, ca fiind calitatea 1, în realitate acestea prezentând pete de mucegai, putregai
  • Comercializarea unor ouă fără a avea precizată data limită de consum
  • Utilizarea la bucătărie a unor vase emailate, ciobite, cu pete de rugină sau a bureților din sârma
  • Lipsa afișării prețurilor/unitate de măsură/monedă
  • Comercializarea unor produse fără documente de proveniență
  • Existența unor produse depozitate direct pe paviment
  • Prezenta muștelor, lipsa plaselor contra insectelor la blocurile alimentare
  • Utilizarea unor practici comerciale incorecte (ciorbe de legume fiind prezentate cu carne la care se adauga carne fiarta anterior și congelată)
  • Existența unor pardoseli si mobilier insalubre, degradate, neigienizate, cu depuneri de resturi menajere.
  • Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a înființat, în sezonul estival 2022, 5 comandamente de control în principalele zone de vacanță din România:

    • Comandamentul Litoral și Delta Dunării,
    • Comandamentul Munte, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Valea Prahovei, Brașov, Sibiu, Covasna, Harghita,
    • Comandamentul Moldova-Bucovina, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Neamț, Suceava, Iași,
    • Comandamentul Maramureș, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Valea Izei, Săpânța, Sighetu Marmației,
    • Comandamentul Mehedinți, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Băile Herculane, Clisura Dunării.



    Citeste si