Populația globală va depăși anul acesta pragul de 8 miliarde și se estimează că până în 2050 va ajunge la 10 miliarde. Lipsa hranei continuă să rămână o problemă la nivel global, iar creșterea demografică accelerată, schimbările climatice și noile crize vor conduce la o accentuare a acesteia. În acest context, sursele sustenabile de hrană, procesarea responsabilă și utilizarea optimă a materiilor prime și a resurselor, devin priorități ce nu mai pot fi ignorate. Din fericire, numeroase studii arată că simpla adoptare a unei diete plant-based sănătoase, previne risipa de energie, scade riscul de foamete și are un impact semnificativ în ceea ce privește stoparea încălzirii globale.

Unul dintre aceste studii este și cel realizat de Quantis, lider în consultanță pe probleme de sustenabilitate, la comanda Upfield, producătorul mondial numărul unu de produse pentru tartinat și brânzeturi vegetale. Rezultatele studiului au arătat că întregul ciclu de producție al Upfield are un impact cu 70% mai mic asupra climei, consumă cu 50% mai puțină apă, necesită sub 2/3 suprafață de teren, în comparație cu producția de unt. Aplicând aceste date volumului de vânzări Upfield din 2020, reiese că cei care au ales produsele companiei au împiedicat totodată și dispersia în atmosferă a peste 6 milioane de CO2 echivalent.

Studiul a analizat întregul circuit a 212 margarine și produse tartinabile Upfield, analizând activitățile agricole, transportul materiei prime, procesarea ingredientelor, prepararea produsului finit, dar și ambalarea, stocarea și distribuția acestuia. În ceea ce privește ambalajele, Upfield intenționează ca până în 2030 să renunțe la plastic în proporție de 95%, reducând astfel și mai mult efectele acestora asupra mediului. Tot la acest capitol, Upfield a demarat un program de etichetare a carbonului, prin care îi informează transparent pe consumator cu privire la emisiile generate de produsul respectiv. Informațiile de pe etichete sunt afișate pentru 100g de produs și iau în calcul toți pașii pe care îi parcurge Upfield până când produsul ajunge la raft.

Retail jobs

Chiar dacă industria alimentelor plant-based este una sustenabilă, obiectivele Upfield nu se opresc aici. Până în 2030 compania și-a propus să atingă neutralitatea emisiilor de carbon, iar până în 2050 vizează depășirea acestui statut și să devină ‘Better than net zero’ („Mai bine decât zero net”).

Avantajele pe care le oferă o alimentație plant-based și producția responsabilă a acestora sunt evidente, dar beneficiile nu se opresc aici. Consumul acestora reducere riscul de a dezvolta boli netransmisibile și ajută la creșterea aportului de fibre și nutrienți. În plus, ele sunt și mai accesibile decât untul, brânzeturile și alte produse tartinabile obținute din lactate. Pe măsură ce crește apetitul consumatorilor pentru alimente pe bază de plante, este de așteptat ca prețul acestora să scadă și mai mult. Cu cât crește volumul de producție al unui produs sau linii de produse, costurile se optimizează, iar prețul cu amănuntul devine și mai competitiv. Totodată, cererea ridicată va încuraja tot mai mulți agricultori din întreaga lume să se reorienteze spre culturi adresate alimentelor 100% din plante, creând astfel furnizori regionali și diminuând impactul activităților agricole asupra mediului.

Citeste si:
De ce să consumi carne de vită și cum să o gătești?
De ce să consumi carne de...

Nu în ultimul rând, obiectivele asumate independent de Upfield răspund unor necesități ce par să fi fost trecute cu vederea de liderii mondiali reuniți la COP26. Din moment ce agricultura și producția de alimente au lipsit de pe agenda discuțiilor, companiilor care operează în aceste sectoare le revine responsabilitatea de a-și crea propriile obiective de sustenabilitate, așa cum a procedat grupul Upfield.

În concluzie, deficitul de alimente este o realitate sumbră care se poate extinde rapid în tot mai multe regiuni ale globului, datorită creșterii demografice, a conflictelor și a schimbărilor climatice. Dacă în momentul de față alimentele din plante sunt privite mai mult ca o alternativă sănătoasă și responsabilă, ele ar putea deveni în curând o necesitate. Totuși, mulțumită unor producători ca Upfield, prin branduri ca Becel, Rama, Delma, Violife și celelalte peste 100 de mărci ale companiei, viitorul nostru și al planetei poate lua o turnură fericită. Grupul este pregătit să răspundă cererii cu alimente plant-based de calitate și să suplimenteze în mod responsabil resursele globale de hrană.

Citeste si:
Un tânăr a murit în accidentul cumplit în centrul Clujului
Un tânăr a murit în...

Sursa foto: upfield.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri F