Prezent în cadrul emisiunii Wall Street 360, coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă din cadrul Executivului a dezvăluit, printre altele, stadiul în care se află Codul român al sustenabilității, un raport nefinanciar care va deveni obligatoriu pentru companii și prin care vor fi evaluați indicatorii de sustenabilitate din perspectiva nivelului de performanță și transparență în domenii precum schimbările climatice, politici privind diversitatea și anticorupția, responsabilitatea față de angajați sau marketingul responsabil.

Totodată, László Borbély s-a referit, dată fiind experiența sa anterioară de ministru al Mediului, și la subiectul "fierbinte" al secetei, spunând că îl va întreba, chiar, pe domnul Daea, cum de a fost posibil ca România să nu fie acceptată cu irigațiile la PNRR.

Acolo a fost o ruptură, cum să nu poți să explici Comisiei Europene? Cum reconstruim dacă nu avem sistem de irigații? Cum asigurăm o alimentație sănătoasă?

László Borbély

Acesta a adăugat și faptul că în agricultura socialistă autoritățile au luat o bună parte din zona inundabilă a Dunării, făcând din ea pământ arabil, doar că aceasta, în opinia sa, reprezintă un dezechilibru din punct de vedere al anumitor posibilități, cum ar fi renaturarea.

Coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă din cadrul Executivului a vorbit de asemenea și despre Codul român al sustenabilității, un raport nefinanciar transpus ca urmare a unei directive europene și care vizează companiile cu peste 500 de angajați.

Asta înseamnă, a explicat László Borbély, că pe zona tehnologiei noi, a luptei împotriva corupției sau a egalității de gen, va fi un raport pus lângă raportul financiar.

Coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă a arătat și faptul că România se pregătește pentru noul raport financiar care se discută la Uniunea Europeană și care va intra în vigoare în 2025, adăugând că se dorește ca aceste raportări să fie obligatorii pentru companii și de asemenea transparente, la dispoziția cetățenilor.

De asemenea, acesta a explicat de ce sunt importante aceste informații, ele arătând ce a făcut respectiva companie în anul anterior pe dezvoltare durabilă și urmând să fie listate ulterior într-un agregator de informații care deja funcționează.

Acest agregator va fi o memorie instituțională a dezvoltării durabile, dar va reprezenta și relația cu administrația publică centrală locală.

László Borbély

Totodată, László Borbély s-a referit și la alte subiecte, cum ar fi emisiile de gaze de seră, explicând că la acest capitol stăm destul de bine pentru că România a închis fabrici și uzine, ”nu prentru că am fi noi nemaipomeniți”.

Coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă a împărtășit de asemenea și o întâmplare petrecută în timpul unei deplasări în Austria, când, întrebat câți oameni lucrează la Romsilva, a răspuns că aproximativ 18-20.000 de oameni.

Ulterior, ca reacție la consternarea oficialilor austrieci, care au întrebat ce fac atât de mulți oameni, László Borbély a explicat că aceștia păzesc pădurea.

La rândul său, acest răspuns a generat și mai multă mirare din partea părții austriece, care a arătat că la ei sunt mult mai puțini oameni care fac acest lucru.

Prin acest exemplu, fostul ministru al Mediului a explicat că lumea trebuie să abă o altă mentalitate, mai precis nici să nu-i treacă prin cap să se ducă să taie pădurea.

De fapt dezvoltarea durabilă exact despre acest lucru vorbește, începând cu problema urșilor și terminând cu risipa alimentară, ecologia și fermele ecologice, mai precis despre faptul că trebuie să ai știință și să analizezi problema.

László Borbély

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri