Guvernul a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil şi a extins categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept, a declarat, la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Marius Budăi.

"S-a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum. Prin această ordonanţă s-au extins categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept şi, bineînţeles, am majorat şi perioada de acordare, în sensul că părinţii, taţii, care au şi cursul de puericultură, vor avea 15 zile de concediu paternal, astfel încât în primele zile de viaţă ale nou-născutului să poată fi alături de familie. Şi taţii care nu au cursuri de puericultură vor avea, în loc de cinci, 10 zile la dispoziţie, astfel încât să poată sta acasă în primele zile de viaţă ale nou-născutului", a afirmat Budăi.

Actul normativ prevede acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente tuturor taţilor care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii, şi elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

România este țara care oferă cel mai mult concediu plătit din lume, potrivit datelor furnizate de platforma internațională de joburi Lensa. Mamele și tații din România au împreună 108,7 săptămâni de concediu plătit, procentul primit din salariul normal fiind cuprins între 85% și 87,8%. Realizând o medie a cifrelor, rezultă că părinții români au practic, în medie, 97,1 săptămâni de concediu în care primesc 100% din salariul obșinuit.

Citiți și: România, pe primul loc în lume la numărul de zile de concediu parental plătit

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri