Să fii părinte este una din cele mai mari bucurii pe care le poți avea. În primele săptămâni de viață, un copil necesită cea mai mare atenție din partea ambilor părinți. Partea bună este că și România s-a aliniat cumva la state precum Suedia sau Danemarca și permite și proaspeților tați să se implice mai mult în viața copilului, pentru că un copil va crește armonios din punct de vedere psihologic, când ambii părinți sunt implicați în viața sa. Dar câte zile libere se dau la nașterea unui copil, pentru tați?

Concediu paternal în 2021, când se acordă și ce condiții trebuie să îndeplinească un tată

Și tații din România își pot lua concediu paternal, dar și concediu pentru creșterea copilului. Studiile arată că tații creează o legătură specială cu copilul încă de când acesta este încă de când acesta se află în burta mamei. Fătul recunoaște vocea tatălui pe care reușește să o identifice ca fiind familiară în primele săptămâni de viață.

Cum poți beneficia de concediu paternal, de cel pentru creșterea copilului, în ce situații poți să beneficiezi de acestea, dar și ce indemnizație este prevăzută în lege, vom afla în cele ce urmează.

Concediul paternal 2021

În România, dreptul tatălui de a avea concediu prenatal este recunoscut de Legea nr. 210/1999, „tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condițiile prevăzute de prezenta lege”. Concediul paternal se acordă pentru nou-născut, indiferent dacă acesta provine dintr-o căsătorie sau nu, sau dacă este adoptat.

O modificare a Legii nr. 210/1999, arată că și „polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statul special din sistemul administrației penitenciare să poată beneficia de concediu paternal plătit de cinci zile lucrătoare, precum și de majorarea acestuia cu 10 zile lucrătoare”.

Ce trebuie să faci concret pentru a beneficia de concediu paternal

Pentru a beneficia de acest concediu prenatal destinat îngrijirii copilului, este obligatoriu ca tatăl să fie asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat. Zilele de concediu pentru nașterea copilui sunt plătite astfel de către stat și sunt în număr de cinci.

La nivel de proceduri, sunt câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi. Trebuie să depui o cerere scrisă pentru concediu de paternitate trimisă la compania la care lucrezi, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului. Cererea trebuie să aibă alături și certificatul de naștere al copilului, din care rezultă calitatea de tată a celui care depune, se arată în lege. Important de precizat aici este că acest tip de concediu este unul care se acordă la cerere, nu se aplică din oficiu, așa că este foarte important să depui aceste acte.

Totodată, dacă tatăl participă la cursuri de puericultură ( cursuri care te învață cum să ai grijă de copil și cum să îți ajuți partenera în primele luni de viață ale copilului), poate beneficia de 10 zile de concediu în loc de 5. Dovada absolvirii unui astfel de curs este atestatul pe care îl primești. Dacă tatăl copilului este asistent sau medic, nu mai e necesară absolvirea acestor cursuri, ci doar obținerea atestatului.

Important de precizat în legătură cu aceste zile de concediu prenatal este că acestea vor putea fi prelungite doar o singură dată, indiferent de numărul de copii pe care îi are respectiva persoană.

Care este indemnizația pentru concediu prenatal

Tații care beneficiază de acest concediu prenatal pot calcula suma pe care o vor primi în baza salariului brut și va fi egală cu cuantumul salariului pentru aceeași perioadă.

Concediu creștere copil

Concediul pentru creștere a copilului este acordat pe o perioadă mai mare de timp, care poate fi cuprinsă între o lună și doi ani. În România, dreptul tatălui de a beneficia de concendiu de creștere a copilului este reglementat prin Ordonanța nr. 111 din 8 decembrie 2010. Tații ai căror copii au un handicap, pot beneficia de trei ani de concediu.

Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.

OUG 111/ 8 decembrie 2010

Important de precizat aici este că din cei doi părinți care vor să beneficieze de acest tip de concediu, este alocat părintelui care nu a beneficiat încă de acest drept. Astfel, dacă mama va dori să beneficieze de un astfel de concediu (în măsura în care nu a beneficiat de acest drept), tații vor putea sta acasă să-i îngrijească pe copii doar o lună.

Cine poate beneficia de concediu de creștere a copilului

Tații care pot beneficia de astfel de concediu trebuie să îndeplinească, conform legii amintite mai sus, următoarele condiții:

  • să fie cetățean român, cetățean străin sau apatrid;
  • să aibă, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
  • să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.

Care este indemnizația pentru concediu de creștere a copilului

Cea mai simplă metodă prin care poți afla cum se calculează indemnizația de creștere a copilui este să accesezi platforma calculatorvenituri.ro, la categoria „concediu creștere copil”.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri