Un număr-record de români (73%) se tem că în perioada următoare va veni o criză economică de amploare, principalul motiv de îngrijorare al acestora fiind inflația (50%), conform unui sondaj realizat de Avangarde, la comanda G4Media.

Potrivit sondajului, îngrijorarea legată de criza energetică provocată de Rusia (17%) vine abia pe locul doi după temerea privind inflația, aceasta fiind urmată de grija privind criza alimentară (15%) și creșterea ratelor la bănci (10%), conform sursei citate.

Mai mult, 67% dintre cei intervievați declară că au redus consumul ca urmare a inflației.

Rugați să indice de unde au redus, cei mai mulți spun că au tăiat de la alimente (21%), de la alte bunuri necesare în gospodărie (18%) și de la îmbrăcăminte (14%).

De asemenea, cu referire la perspectiva iernii 2022-2023, 36% dintre cei care folosesc încălzirea pe gaze, spun că iau în calcul investiția în sisteme alternative de încălzire de teama creșterii facturilor la gaz, 29% nu iau în calcul acest lucru, iar 25% nu pot aprecia.

Totodată, 68% dintre cei intervievați spun că au investit sau vor investi în reducerea consumului de electricitate în general (aparatură mai performantă, becuri led, mai puține lumini aprinse în gospodărie etc.) și doar 15% spun că nu o vor face.

Cât privește prețurile proprietăților, 32% dintre cei intervievați se așteaptă să crească, 28% să rămână la fel și doar 12% se așteaptă să scadă.

Furnizarea gazelor în Europa de către Rusia este de asemenea un subiect avut în vedere, 38% așteaptându-se ca aceasta să fie oprită complet în această iarnă, în vreme ce 26% nu cred că se va întâmpla acest lucru, iar 29% nu pot aprecia.

42% se declară însă încrezători că Europa va identifica soluții pentru a depăși o criză energetică din cauza unei eventuale sistări complete a furnizării de gaze.

De asemenea, 39% dintre cei intervievați se declară convinși că resursele naturale de care dispune România o vor ajuta să evite o criză energetică la iarnă, în vreme ce 26% nu sunt convinși iar 29% nu pot aprecia.

Sursa foto: Shutterstock / Arthimedes

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri