De la 1 februarie, cazierul judiciar va putea fi obținut online, au anunțat autoritățile. Certificatul de cazier judiciar va putea fi descărcat prin intermediul site-ul Ghiseul.ro. Care sunt însă condițiile - fiindcă, momentan, nu toți românii își vor putea descărca online certificatul de cazier judiciar.

Cazierul judiciar va putea fi eliberat online începând de la 1 ianuarie, a anunțat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja. Certificatul de cazier va putea fi descărcat intrând pe site-ul Ghiseul.ro (Sistemul Național Electronic de Plată Online), unde până acum se puteau achita online taxe, impozite, amenzi și diverse servicii. Dar documentul nu va fi descărcat efectiv de pe Ghiseul.ro, ci dintr-un hub de servicii dezvoltat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, afirmă oficialul. Cel mai probabil, este vorba despre acest hub de servicii al MAI.

"Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. (...) O să-l vedeţi disponibil de mâine, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne. Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament. Şi iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca, din 1 februarie, cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat", a explicat ministrul Burduja, potrivit Agerpres.

Cum se descarcă cazierul judiciar online și cine îl poate obține astfel

Eliberarea cazierului judiciar era ”o problemă de 1,5-2 milioane de drumuri la secțiile locale de poliție pentru români în fiecare an”, potrivit lui Sebastian Burduja. În iulie 2022, scrie Agerpres, Parlamentul a votat o lege prin care cazierul judiciar poate fi eliberat și în formă electronică. ”Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice”, se precizează în lege.

În primă fază, spun oficialii, online se vor putea descărca certificate de cazier judiciar doar pentru cei care nu au cazier. Românii care au înscrisuri în cazier vor mai avea de așteptat puțin. Mai multe detalii vor fi prezentate de autorități în zilele următoare, odată cu lansare acestei funcționalități pe Ghișeul.ro.

De asemenea, descărcarea cazierului judiciar online va fi posibilă momentan doar din browser; aplicația Ghișeul.ro abia a fost lansată și va mai dura câteva luni până când să fie implementată această funcționalitate. Chiar și așa, funcționalitatea este foarte utilă pentru cei care au nevoie de cazier judiciar pentru permisul auto sau pentru angajare.

La ora actuală, însă din cauza GDPR, cazierul judiciar mai poate fi cerut la angajare doar atunci când legislația prevede că acest lucru este obligatoriu - de pildă, în cazul funcționarilor publici, consilierilor juridici, gestionarilor sau personalului cu atribuții de pază.

Cum obțin cazierul judiciar cei care nu-l pot descărca online

La ora actuală, certificatul de cazier judiciar se eliberează doar la ghișeu, la orice secție de poliție care are un astfel de serviciu – adică este conectată la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român. Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Pentru cei care au înscrisuri în cazier, aceasta rămâne în continuare singura opțiune, dat fiind că ei nu îl vor putea descărca de pe Ghișeul.ro.

Eliberarea cazierului judiciar, fie că este online sau pe hârtie, este gratuită. Taxa de 10 lei care a fost percepută mulți ani a fost eliminată încă din 2017.

Programul de lucru al ghișeelor unde se eliberează cazierul judiciar

În cazul secțiile de poliție prevăzute cu ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoane fizice și juridice, programul este următorul:

Luni: 08.00 - 12.00; 14.00 - 16.00

Marţi: 10.00 – 14.00; 16.00 - 18.00

Miercuri: 08.00 - 12.00; 14.00 - 16.00

Joi: 10.00 – 14.00; 16.00 - 18.00

Vineri: 09.00 – 13.00

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, cererea tip (care poate fi descărcată de AICI) trebuie să fie însoțită de actul de identitate – iar în cazul minorilor sub 14 ani, părintele trebuie să prezinte și certificatul de naștere. Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea este depusă în România.

Cazierul judiciar, fie că este online sau pe hârtie, este valabil timp de 6 luni de la data eliberării.

Sursa foto: Poliția Română

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri