Cantitatea de deşeuri de plastic de unică folosinţă produsă la nivel mondial a crescut cu şase milioane de tone între 2019 şi 2021, în pofida unor reglementări mai dure la nivel mondial, în condiţiile în care producătorii de plastic au făcut progrese limitate în a rezolva această problemă şi a creşte reciclarea, arată un studiu publicat luni, informează Reuters, conform Agerpres.

Plasticul de unică folosinţă a devenit una dintre cele mai urgente ameninţări mondiale la adresa mediului, cantităţi mari de deşeuri din plastic fiind îngropate la gropile de gunoi sau aruncate în râuri şi oceane. În plus, procesul de producţie a plasticului este de asemenea o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră.

Chiar dacă ritmul de creştere a încetinit recent, producţia de plastic de unică folosinţă "virgin", produs pe bază de combustibili fosili, nu a atins încă vârful iar utilizarea de materie primă reciclată rămâne "o activitate limitată, în cel mai bun caz", susţine ONG-ul australian Minderoo Foundation.

Potrivit celui de-al doilea Plastic Waste Makers Index, calculat de Minderoo Foundation, în 2021 lumea a generat 139 de milioane de tone de deşeuri de plastic de unică folosinţă, cu şase milioane de tone mai mult decât în 2019, când a fost publicată prima ediţie a acestui indicator. "Să nu ne facem iluzii, criza deşeurilor din plastic se va înrăutăţi semnificativ până când vom vedea un declin anual al consumului de plastic de unică folosinţă", susţin autorii studiului.

Gigantul petrolier american Exxon Mobil este în fruntea listei companiilor petrochimice din întreaga lume care produc polimeri utilizaţi în plasticul de unică folosinţă, urmat de grupul chinez Sinopec. Acesta din urmă este lider când vine vorba despre noi facilităţi de producţie în perioada 2019-2027, susţine raportul elaborat de Minderoo, cu capacităţi anuale de peste cinci milioane de tone. Pe locul al doilea în acest clasament este Exxon Mobil, care îşi majorează capacităţile anuale de producţie cu aproximativ patru milioane de tone.

China a stat în spatele unei creşteri rapide a cererii mondiale de plastic în ultimii 15 ani. În pofida interzicerii anumitor produse din plastic de unică folosinţă începând din 2019, China a fost responsabilă pentru jumătate din cele 15 milioane de noi capacităţi de producţie care au intrat în folosinţă la nivel mondial în perioada 2019-2021.

Anul trecut, autorităţile de la Beijing au anunţat în planul lor cincinal că vor aborda problema plasticului şi că vor reduce semnificativ producţia şi utilizarea plasticului de unică folosinţă, urmând ca unele produse să fie complet interzise. Ritmul de creştere a producţiei chineze de plastic ar urma să încetinească, dar cu toate acestea ţara asiatică regrupează în continuare jumătate din primele 20 de companii care intenţionează să îşi majoreze capacităţile de producţie de polimeri până în 2027, susţine Minderoo.

Cercetătorii adaugă că o cantitate de aproximativ 137 milioane de tone de plastic de unică folosinţă a fost produsă în 2021 din combustibili fosili, o cantitate care ar urma să crească cu alte 17 milioane de tone până în 2027.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri