Cum ne poate scăpa reciclarea de milioane de măști folosite și aruncate pe stradă

Pandemia ne-a lăsat cu încă o problemă care nu trebuie ignorată - milioane de măști de unică folosință sunt aruncate necorespunzător la coșul de gunoi sau, mai rău, pe stradă, lucru care provoacă încă o modalitate de poluare asupra planetei noastre.

Măștile chirurgicale de unică folosință se dovedesc a fi un pericol mortal pentru animale sălbatice - de la păsări și creaturi marine până la mamifere terestre. Astfel că, măștile pot reprezenta un pericol de sufocare pentru animale dacă sunt mestecate, scrie publicația americană Huffington Post.

Potrivit grupului de acțiune Waste Free Oceans, măștile din plastic - precum cele albastre chirurgicale care au devenit utilizate în mod obișnuit - pot dura 450 de ani pentru a se descompune în natură. Întrucât milioane sunt aruncate în fiecare zi, este foarte important să găsim o modalitate de a le reutiliza.

Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, au descoperit că măștile de unică folosință ar putea fi de fapt reciclate pentru a face drumuri.

Studiul lor a constatat că, pentru a constui un km de drum cu două benzi, ai nevoie de aproximativ 3 milioane de măști, împiedicând 93 de tone de deșeuri să ajungă la groapa de gunoi.

Citeste si:
Cum și unde poți dona hainele vechi sau pe care nu le mai porți
Cum și unde poți dona hainele...

Noul material pentru construcția drumurilor este un amestec de măști de unică folosință mărunțite și moloz de construcții prelucrate concepute pentru a îndeplini standardele de siguranță.

Analiza arată că măștile faciale ajută la adăugarea rigidității și rezistenței produsului final, conceput pentru a fi utilizat pentru straturile de bază ale drumurilor și trotuarelor.

Cercetătorii speră să deschisă ușa viitoarelor studii care să investigheze dacă alte materiale, precum mănuși de cauciuc, ar fi potrivite pentru reciclare.

Citeste si:
Cum a reușit un bărbat paralizat să ”scrie cu mintea” folosind...
Cum a reușit un bărbat...
Sursa foto: Unsplash
Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri