27 Februarie 2023

Sediu ISU, într-o clădire care poate cădea la primul cutremur. ”Ar trebui să intervenim, dar nu am exista”



Două clădiri în care se află sediul ISU Braşov, construite în anii 1930, au probleme de risc seismic, fiind încadrate în categoriile 1 şi 2, iar consolidarea şi modernizarea acestora, evaluată la aproximativ 56 de milioane de lei, este în faza de pregătire a documentaţiilor tehnice de câţiva ani de zile.

Şeful ISU Braşov, colonelul Lucian Marciu, a declarat că, de la construcţia clădirilor, acestea au fost supuse doar unor lucrări de reparaţii, menţionând că nu este o situaţie fericită, deoarece tocmai instituţia care ar trebui să acţioneze în sprijinul populaţiei în cazul unui cutremur riscă să rămână fără sediu.

"Facem toate eforturile împreună cu autorităţile publice locale să facem acest demers, însă, din păcate, este de durată acest proiect. Astăzi, această clădire este zonată ca risc seismic 1. Din nefericire, durează de ceva timp această situaţie, dar sperăm ca, în următoarea perioadă de timp, să avem finalizate toate documentaţiile şi să vedem care sunt paşii următori. Împreună cu Primăria Braşov, care este proprietarul acestei clădiri, derulăm un proiect prin BERD, astfel încât să ajungem la o clădire care să ne satisfacă nevoile atât nouă, ca şi instituţie, dar mai ales să putem interveni în sprijinul cetăţenilor. Pentru că ce înseamnă o instituţie care nu ar putea exista, dar trebuie să intervină în ajutorul cetăţenilor", a spus colonelul Marciu.

Proiectul menţionat este în fază de întocmire a DALI (documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie) şi, conform ultimului scenariu elaborat de proiectant, valoarea acestuia se ridică la aproximativ 56 de milioane de lei, pentru consolidare, îmbunătăţirea infrastructurii şi eficientizare energetică.

Pe de altă parte, şeful ISU Braşov a spus că instituţia are în dotare trei containere multirisc.

”Însă, într-o situaţie de urgenţă, trebuie să fim conştienţi că va dura până vom ajunge peste tot, până evaluăm toate clădirile şi stabilim strategia de intervenţie. Indiferent cât containere ar fi, nu ar fi suficiente. Un cutremur nu va afecta numai judeţul nostru. Există cinci scenarii la nivel naţional, în care judeţul Braşov este în scenariul 1, în care este afectat de un cutremur în Vrancea. Dar acesta afectează mult mai multe localităţi şi atunci ar trebui să fim în stare să ne descurcăm singuri. Într-adevăr, se va activa mecanismul european de protecţie civilă, vom primi sprijin internaţional, dar trebuie să informăm foarte corect şi să spunem că va dura o anumită perioadă de timp. Asta înseamnă că indiferent câte containere am avea, oricât am fi de pregătiţi, tot va dura ceva timp. O populaţie pregătită va însemna mai puţine victime", a subliniat şeful ISU Braşov.



Citeste si