20 Martie 2023

6 materiale de care ai nevoie pentru imprejmuirea cu succes a unui perimetru



Împrejmuirea unui perimetru se poate face cu orice, însă un gard atractiv și bine proiectat este ca un fel de oglindă a ta și a proprietății tale. Acesta este, adesea, primul lucru pe care îl văd vizitatorii, iar primele impresii contează foarte mult.

De aceea, pe lângă măsurarea curții, unul dintre cei mai importanți pași pe care trebuie să-i faci pentru a te pregăti pentru acest proiect este achiziționarea materialelor. Iată ce ai nevoie și ce materiale se folosesc adesea pentru garduri!

Instrumentele necesare pentru construirea unui gard

De regulă, orice meșter are în atelierul său toate cele trebuincioase, însă dacă este primul tău proiect de bricolaj, trebuie neapărat să ai cel puțin aceste instrumente:

  • o trusă de bază care să conțină: ruletă, ciocan, cuie de diferite dimensiuni, chei și clești mai ales dacă folosești plasă de gard;
  • sfoară pentru a trasa conturul;
  • nivel tâmplărie;
  • un hârleț pentru a săpa adâncimea necesară fundației;
  • instrumente de tăiat în funcție de materialele pe care le folosești: fierăstrău circular, flex ș.a;
  • aparat de sudură, în unele cazuri;
  • lianți și adezivi;
Materiale folosite la împrejmuirea perimetrelor

Imprejmuirea unui perimetru se face atât pentru a delimita o proprietate sau o anumită arie, cât și pentru a o proteja de hoți, priviri nedorite din partea vecinilor sau pentru a împiedica evadarea animalelor, acolo unde este cazul. De aceea, în funcție de scopul și funcția gardului construit, există mai multe tipuri de materiale de care ai putea avea nevoie.

  • Lemn

Lemnul este un material clasic și atractiv, care se potrivește pentru orice stil de împrejmuire. Este, de asemenea, mai ieftin decât alte opțiuni și destul de ușor de construit.
Un gard din lemn poate rezista chiar și câteva decenii sau mai mult, cu o îngrijire adecvată, deși acest lucru poate varia în funcție de tipul de lemn folosit. În plus, oferă o posibilitate nelimitată de personalizare, de la grosimea, forma și înălțimea scândurii, până la culoare și model.

  • Metal

Există câteva tipuri diferite de garduri metalice destul de populare precum cele din tablă sau foi de aluminiu, ori din fier forjat, sârmă ghimpată sau plasă metalică. Cu toate acestea, metalul are o estetică specifică, ce trebuie integrată în designul sau funcționalitatea perimetrului îngrădit.

De exemplu, fierul forjat poate da o senzație impunătoare, de spațiu valoros. Pe de altă parte, gardurile din plasă au menirea de a delimita mai degrabă un spațiu de tip gospodăresc.

  • Material compozit

Materialele precum fibrele de plastic sau cartonul presat sunt destul de populare în împrejmuirea suprafețelor utilitare, pentru care designul nu este un factor atât de important. De asemenea, calitatea și prețul diferitelor materiale compozite variază foarte mult, așadar se încadrează în bugete pentru toate buzunarele.

  • PVC

PVC-ul este mai degrabă un material secundar, folosit pentru părțile auxiliare ale unui gard. Acesta are costuri reduse și este destul de practic în întrebuințare.

  • Vinil

Este un material destul de scump, însă dacă bugetul îți permite, este o alegere excelentă pentru a împrejmui perimetrul unei reședințe. În plus, este mai puternic și mai flexibil decât lemnul și nu necesită întreținere, fiind foarte ușor de curățat.

  • Cărămidă sau alte tipuri de materiale pentru zidărie

Un stil de împrejmuire adesea trecut cu vederea este zidăria. În această categorie intră materiale precum betonul, cărămidă, BCA-ul sau piatra. Aceste materiale sunt cunoscute pentru longevitatea lor, nu degeaba au împrejmuit cetăți medievale care au rezistat până în zilele noastre.

Dezavantajul lor, însă, este că sunt necesare în cantități mari pentru a putea umple structura unui gard. În plus, pentru construirea unui gard din aceste materiale, de cele mai multe ori, este nevoie de un profesionist, deoarece adesea au nevoie de baze și suporturi complexe.

Așadar, toate aceste materiale au plusurile și minusurile lor atunci când vine vorba de împrejmuirea unor perimetre, iar unele pot funcționa mai bine în anumite stiluri estetice decât altele. De aceea, primul pas este să înțelegi exact ce fel de gard îți trebuie, înainte de a face alegerea.



Citeste si