4 Aprilie 2023

Energia electrică, căldura, gazele și apă caldă s-au scumpit cu 60% într-un an



Cele mai recente date INS arată o creștere record în ce privește prețurile producției industriale în sectorul energiei și termoficării, în contextul crizei energiei.

Mai precis, conform cifrelor Institutului Național de Statistică, preţurilor producţiei industriale pe total (piața internă și export) au crescut cu 21,6% în februarie 2023 față de aceeași lună a anului 2022. Dar creșterea cea mai mare este la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – 59,5%. Urmează sectorul distribuţiei apei, cu o creștere anuală de 23,55%, și industria alimentară, cu aproape 23%.

Scăderi s-au înregistrat în industria metalurgică, în cea a produselor din tutun și în cea extractivă, în sectorul petrolului și gazelor naturale. Practic, acestea s-au ieftinit ”la sondă” față de luna februarie 2022 cu peste 30%, dar energia și gazele s-au scumpit masiv pentru consumatori, fie că vorbim de cei casnici sau non-casnici.

În plus, creșterea are loc în contextul în care contextul în care Guvernul a luat măsuri de protejare a economiei și consumatorilor în raport cu criza energiei. Dar majoritatea companiilor spun că aceste măsuri fie s-au dovedit extrem de complexe și netransparente, fie nu au avut impactul dorit.

Pe de altă parte, INS ia în calcul prețurile de producător la energie electrică și gaze naturale – deci nu cele finale, plafonate, caz în care nu ar fi fost o creștere atât de mare. Dar plafonarea este suportată de la buget, adică tot din buzunarele cetățenilor, în ultimă instanță.

De asemenea, căldura în sistemul centralizat s-a scumpit substanțial față de iarna trecută. De pildă, în București gigacaloria este de aproape 2,5 ori mai scumpă.



Citeste si