Vorbim despre surse noi de energie, dar în același timp sunt necesare și soluții pentru eficiența energetică. Cristian Ilie, director Eficiență Energetică în ministerul de resort, a explicat ce se întâmplă în acest sens în sectorul public, în cadrul conferinței Energy R/Evolution organizată de Wall-Street.ro

Fond de investiții în eficiență energetică

”Suntem pe ultima sută de metri sau poate chiar ultimii 50 de metri pentru înființarea unui fond de investiții în eficiență energetică care va subvenționa o parte din auditurile către IMM-uri. Pentru că firmele mari au grijă de eficiența energetică, au chiar obligația prin lege de a avea un manager energetic care să le optimizeze consumurile. În schimb, pentru IMM-uri, care sunt majoritatea societăților din România, acest lucru nu există”, a explicat Cristian Ilie.

De asemenea, în curând va fi lansat contractul-cadru pentru ESCO, fiind pregătită hotărârea de Guvern în acest sens. ”Efectiv o firmă vine și-ți reduce consumul pe costurile ei, după care își recuperează banii din economiile create, iar tu rămâi cu economia”, a explicat directorul din Ministerul Energiei,

Ce obligații au instituțiile publice privind eficiența energetică

Din punct de vedere al eficienței energetice, sectorul public poate și chiar are deseori obligația să dea un exemplu, a afirmat oficialul, în cadrul Energy R/Evolution. De exemplu, există o obligativitate privind eficientizarea clădirilor administrației publice centrale și locale - și există bani pentru asta. Localitățile cu peste 20.000 de locuitori și ele au obligația de a avea un un manager energetic.

Iar aici, spune Cristian Ilie, sunt pași simpli, cum ar fi trecerea la iluminatul cu LED, introducerea mijloacelor electrice de transport sau a unor sisteme de management al energiei, ca să nu încălzim dacă e deja cald sau să nu iluminăm dacă este deja lumină - procese care ar trebuie să fie automatizate.

”Mi-aduc aminte vremea când în Belgia toate autostrăzile era luminate, fiindcă nu aveau ce face cu energia. Lucrurile acestea s-au terminat, nu trebuie să ne întoarcem în epoca de piatră. Eficiența energetică nu înseamnă să mai punem o pătură pe noi sau să stăm pe întuneric, înseamnă să avem același nivel de confort, poate chiar mai mult, dar cu consum mai mic”, afirmă Cristian Ilie.

Bani prin Fondul pentru Modernizare

Pe Fondul pentru Modernizare se vor lansa anul acesta câteva apeluri de proiecte. Cel mai așteptat, spune directorul din Ministerul Energiei, este Cheia de finanțare 1, producere de energie electrică din surse regenerabile. Aici va exista inclusiv un apel pentru agricultori, la nivelul cărora erau nemulțumiri legate de faptul că nu puteau accesa astfel de fonduri.

O altă măsură importantă este Cheia de finanțare 5 pentru construcția și modernizarea pentru centrale de cogenerare de înaltă eficiență. Este vorba despre centralele care produc atât agent termic, cât și energie electrică.

Evenimentul Energy R/Evolution este susținut de CEZ, ACUE, ENSYS, LONGi și Parapet în calitate de parteneri, și are, la categoria mobility partner, compania Autonom, iar în categoria supported by regăsim IMOD flowers.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri