Guvernul României analizează o ordonanţă de urgenţă prin care să fie alocați peste 750 de milioane de lei pentru finanţarea lucrărilor de consolidare a planşeului de acoperire a râului Dâmboviţa în Piaţa Unirii, a cărui stare de degradare ar putea duce la o prăbușire completă.

Proiectul de ordonanţă privind stabilirea unor măsuri în derularea Programului naţional de investiţii "Anghel Saligny" este inclus pe agenda şedinţei de guvern şi vizează programul intitulat "Regenerarea spaţiilor publice în zona Pasajul Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a planşeului de acoperire a râului Dâmboviţa în Piaţa Unirii". Benefiar este Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti.

În nota de fundamentare se arată că ”se impun o serie de lucrări de intervenție pentru a evita un eventual colaps nedorit al structurii sau a unor părți din aceasta” și că ”reglementarea nu poate fi amânată deoarece avansarea degradărilor reprezintă un pericol grav și real care poate conduce la colapsul total sau parțial al planșeului cu consecințe deosebit de grave asupra vieții și integrității fizice a populației”. Ca urmare, se alocă peste 750 de milioane de lei pentru consolidarea și reabilitarea acestui planșeu.

În ce stare este acum planșeul de beton din Piața Unirii, conform experților

Menținerea situației actuale a planșeului Unirii expune populația la riscuri semnificative, susține Guvernul, astfel că se impune o intervenție pentru ”evitarea unui dezastru deosebit de grav”. Iar recentele rapoarte ale experților susțin această afirmație. Construcția acestei structuri a demarat în 1934 și între timp a suferit consolidări, dar și modificări care nu avut cele mai bune urmări. Practic, este vorba de o placă de beton armat groasă de 17 cm, rezemată pe o serie de grinzi, ca niște nervuri.

Expertiza realizată de specialiștii Universității Tehnice de Construcții București în 2022, cu prilejul renovării Pasajului Unirii, vorbește despre armături corodate, beton exfoliat, grinzi demolate sau în stare avansată de coroziune, infiltrații în planșeu etc. Imaginile sunt destul de grăitoare.

De aceea, specialiștii au recomandat, ca soluție mai ieftină și cu impact mai mic asupra traficului din zonă, să se facă măcar o consolidare și reabilitare. Lucrările ar trebui făcute cât mai curând posibil ”pentru a evita avansarea rapidă a degradărilor existente și un colaps nedorit al structurii sau a unor părți din aceasta”. Experții afirmă însă că soluția optimă ar fi demolarea completă a structurii de rezistență care susține planșeul și construirea uneia noi și moderne, care ar putea rezista un secol.

Zona Pieței Unirii ar putea fi închisă din cauza lucrărilor

În plus, lucrările de reabilitare ar putea descoperi degradări atât de grave încât oricum riscă să fie nevoie de înlocuirea integrală a structurii. Guvernul pare însă să fi optat doar pentru consolidare și reabilitare - adică soluția despre care experții au avertizat că ar putea să nu fie fezabilă.

Chiar și așa, traficul în zona Pieței Unirii va fi afectat. Experții afirmau că vor trebui decopertate straturile rutiere și demolată placa de suprabetonare, deci e foarte probabil că în zonă nu se va mai circula în perioada lucrărilor.

Sursa foto: Primăria Sectorului 4

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri