Guvernul Ciucă a decis, în ședința din 6 aprilie, să mărească bugetul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny” cu 15,5 miliarde de lei.

Este vorba despre controversatul program cunoscut și ca PNDL 3 (Programul Național de Dezvoltare Locală, PNDL 1 și 2 fiind lansate când ministru al Dezvoltării era Liviu Dragnea). Adoptarea sa a dus în septembrie 2021 la ruperea coaliției PNL - USR-PLUS.

Vezi AICI toate informațiile oficiale despre programul ”Anghel Saligny”.

Ce este programul ”Anghel Saligny”

Conform ordonanței prin care a fost inițial aprobat, în vremea când premier era Florin Cîțu, ”în cadrul Programului se pot realiza obiective de investiții necesare pentru echiparea unităților administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare și de acces la căile de comunicație”. Practic, ”Anghel Saligny” conține credite de angajament pentru perioada 2021-2028 în valoare de 50 de miliarde de lei, pe care primarii le pot folosi pentru rețele de alimentare cu apă, de canalizare, de gaze, drumuri publice, poduri, unități de învățământ sau sanitare.

Guvernul Ciucă a aprobat acum o suplimentare de 15,5 miliarde, ducând bugetul total la 65,5 miliarde lei.

De ce s-au alocat bani în plus programului ”Anghel Saligny”

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a justificat această creștere a bugetului prin faptul că minsterul său va prelua de la cel al Investițiilor finanțarea celor 105 proiecte care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, dar a căror valoare depășește plafonul alocat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, astfel că mai este nevoie de 5,5 miliarde lei.

Restul de 10 miliarde de lei suplimentari sunt destinații investițiilor care vizează drumurile judeţene, interes local, drumuri comunale, din interiorul localităţilor sau variante ocolitoare ale localităţilor, deoarece, conform ministrului, s-a primit un număr foarte mare de solicitări pentru modernizări de drumuri. Este vorba de 4.858 de cerereri depuse prin Program, cu o valoare de aproximativ 89 de miliarde de lei, potrivit lui Cseke Atilla.

De ce este criticat programul ”Anghel Saligny”

Descris de către USR ca ”hoția PNDL 3” și ”programul becurilor de 1.800 de euro și a toaletelor din Teleorman de 80.000 de euro”, programul a dus la ieșirea acestui partid din coaliție, după ce amendamentele propuse de reprezentanții săi nu au fost acceptate.

Și think-tank-ul Expert Forum a afirmat că programul Anghel Saligny ridică mai multe semne de întrebare chiar decât programele PNDL 1 și 2 ale lui Liviu Dragnea. Reprezentanții think-tank-ului consideră că în loc să repare criteriile neclare de la PNDL, Saligny le adâncește mai tare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri