Doi inspectori sociali de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov, cercetaţi de DNA pentru abuz în serviciu, au întocmit un raport după o vizită la azilul administrat de Ştefan Godei, în care au minţit în legătură cu condiţiile de cazare şi îngrijire a bătrânilor, transmite Agerpres.

Astfel, după o vizită efectuată la începutul lunii mai la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi "Armonia" din localitatea Afumaţi, administrat de asociaţia lui Godei - "Sf. Gabriel cel Viteaz", inspectorii au acordat punctaj maxim azilului, ignorând condiţiile îngrozitoare în care erau ţinuţi bătrânii.

Potrivit unui referat al DNA, pe 12 iulie 2022, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi a acordat Centrului din Afumaţi o licenţă de funcţionare provizorie pe durata unui an.

După obţinerea licenţei provizorii, funcţionarii de la AJPIS Ilfov trebuiau să efectueze o vizită de evaluare la azilul lui Godei, pentru a constata dacă sunt respectate standardele minime de funcţionare.

Ulterior, în luna mai 2023, la azil s-au prezentat doi inspectori sociali de la AJPIS Ilfov, Andrei-Cornel Năstase şi Florina Rontescu, care au întocmit un raport, în care au acordat punctaj maxim îndeplinirii fiecărui standard, rezultând un punctaj final de 82 puncte.

"La prezenta vizită de evaluare în teren, inspectorii sociali au constatat că spaţiile de cazare şi comune ale centrului rezidenţial, inclusiv cele destinate păstrării alimentelor şi servicii mesei, corespund cerinţelor de siguranţă şi confort. Aceste spaţii sunt curate şi igienizate corespunzător, destinaţia încăperilor este respectată, iar amenajarea interioară şi exterioară facilitează accesul uşor al beneficiarilor/angajaţilor către toate spaţiile centrului rezidenţial", se arăta în raport.

Inspectorii au constatat îndeplinirea integrală a standardelor minime de calitate, astfel încât au formulat propunere ca Centrul Armonia să primească licenţa de funcţionare, licenţă dată pe 29 iunie 2023 de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

Procurorii notează că raportul respectiv avea concluzii diametral opuse unui alt control efectuat de ANPC pe 6 iulie, după izbucnirea scandalului în presă.

"Este de menţionat faptul că probatoriul administrat în prezenta cauză confirmă constatările comisarilor ANPC referitoare la prezenţa insectelor vii în spaţiile de cazare sau folosirea unor ustensile neigienizate, din convorbirile telefonice purtate de (...) (care se ocupă de gestionarea activităţilor în cadrul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi), cu angajaţi ai centrului, rezultând că în perioada premergătoare vizitei de evaluare, dar şi ulterior acesteia, prezenţa insectelor vii în spaţiile de cazare şi mizeria reprezenta o constantă a centrului. De asemenea, aspecte similar celor constatate de comisarii ANPC rezultă şi din Raportul de monitorizare întocmit de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ) în urma vizitei din 01.11.2022. Cu această ocazie, reprezentanţii CRJ au putut observa condiţiile de viaţă ale rezidenţilor şi au putut discuta cu o parte dintre aceştia, consemnând următoarele: Toate camerele erau contaminate cu ploşniţe, iar după gradul de infestare, s-ar putea trage concluzia că problema este una veche şi nerezolvată până la acel moment. Existenţa acestei contaminări ne-a fost confirmată şi de dna. asistent medical, dar şi de conducătorul centrului care s-a justificat folosindu-se de lipsa fondurilor, respectiv că DGASPC Ilfov, cu care centrul are un contract de furnizare servicii sociale, nu a mai achitat facturile de aproximativ 6 luni", spun procurorii.

Anchetatorii precizează că, pe 25 aprilie 2023, unul dintre inspectori, Florina Rontescu, l-a înştiinţat telefonic pe Ştefan Godei când va avea loc vizita de evaluare, astfel încât Godei să poată "cosmetiza" situaţia de la azil.

De asemenea, deşi în raportul de evaluare se consemnează că numărul beneficiarilor admişi în centru era de 25 şi toţi deţineau certificate de încadrare în grad de handicap, din actele dosarului rezultă că în centru se găseau, la data vizitei de evaluare, 28 de beneficiari şi că, întrucât trei dintre aceştia nu deţineau certificat de încadrare în grad de handicap, la sugestia inspectorilor au fost modificate listele de beneficiari, iar cei trei care nu aveau certificat au fost mutaţi din centru.

În plus, cei doi inspectori l-au învăţat pe Godei cum să întocmească documentele pentru a certifica că azilul asigură un raport personal de specialitate de îngrijire şi asistenţă/persoană cu handicap de 1/1,20, conform legislaţiei, şi au inserat în raport doar 4 fotografii cu exteriorul clădirii, pentru a ascunde realitatea din interior.

Joi, cei doi inspectori sociali au fost reţinuţi de DNA şi duşi în instanţă cu propunere de arestare preventivă, însă un judecător de la Tribunalul Bucureşti a dispus vineri ca ei să fie plasaţi în arest la domiciliu.

Ştefan Godei, care a lucrat ca şofer în Primăria Capitalei în timpul mandatului Gabrielei Firea, se află în prezent în arest preventiv, el fiind inculpat într-un dosar separat instrumentat de DIICOT.

Sursa foto: Shutterstock / Ali Sekeroglu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri