11 Iulie 2006

Pariurile online, sursa de scandal pentru americani



„Bodog este un loc in care te distrezi“. Asa îsi prezinta Calvin Ayre propria companie. Pentru neinitiati, Bodog Entertainment Group este doar o companie obisnuita. Pentru cunoscatori, Bodog.com, website-ul operat de aceasta, este cel mai de succes website de pariuri online din lume. Sediul companiei este in San José, Costa Rica, dar licenta de functionare îi permite sa opereze si în Marea Britanie ori în teritorii precum rezervatia indienilor Mohawk din Canada. Bineînteles, Calvin Ayre este unul dintre miliardarii lumii.
Într-o alta poveste de succes, PartyGaming, companie de pariuri online având sediul in Gibraltar, a fost cotata la bursa londoneza în iunie 2005. Valoarea companiei a crescut extrem de rapid, pâna la aproape 10 miliarde de dolari. Anurag Dikshit, inginerul informatician care a dezvoltat solutia software de pariuri online pentru PartyGaming, a devenit brusc unul dintre cei mai tineri miliardari din lume.

Exemplele pot continua, dar ele nu fac decât sa contureze vârful aisbergului. Întreaga poveste a industriei de pariuri online din lume poate fi aflata doar daca studiem cifrele din ultimii ani. În 2001, se vorbea despre o industrie de trei miliarde de dolari. În anul 2006, potrivit firmei americane de consultanta Christiansen Capital Advisors, veniturile înregistrate de companiile de pariuri online vor fi de 15 miliarde de dolari, urmând ca ele sa creasca pâna la aproape 25 de miliarde de dolari in anul 2010.

Dincolo de proprietarii acestor afaceri, ar mai putea fi doi mari câstigatori de pe urma sumelor rulate de pariorii online: procesatorii de plati online si guvernele nationale.

Procesatorii de plati îi ocolesc

La nivel mondial, implicarea procesatorilor de plati în industria pariurilor online este limitata si a revenit în actualitate odata cu lansarea Checkout, serviciul de plati online al companiei Google. Înainte de lansarea sa, au fost analisti care preziceau implicarea Google în procesarea pariurilor online. Cu ani în urma, Paypal decisese ca nu proceseaza platile din aceasta industrie. Daca Google s-ar fi implicat, acesta ar fi fost un pas important în amenintarea pozitiei de piata a PayPal.

Lansarea serviciului Google Checkout a aratat însa faptul ca americanii nu-si propun sa proceseze jocuri de noroc. Iar piata a ramas pe mana unor procesatori specializati. Neteller, firma cu sediul in Londra, a procesat anul trecut 7,3 miliarde de dolari din pariuri online.
Cât despre decizia Google, am putea gasi si alte motivari în afara motto-ului puritan al companiei („Sa nu faci rau“). În SUA, legislatia aplicabila pariurilor online este extrem de neclara. Aproape în fiecare an, în Congresul american se pune în discutie un proiect de lege care sa interzica organizarea si procesarea platilor rezultate din astfel de activitati. În acelasi timp, Departamentul de Justitie al Statelor Unite vine constant cu atentionari adresate marilor jucatori de pe piata IT de a nu sustine, sub nicio forma, pariurile online.

Americanii se contrazic

La origine, Departamentul de Justitie al Statelor Unite leaga interdictia organizarii de pariuri online de o lege din 1961: „Legea federala a comunicatiilor prin cablu“. Într-o formulare va-dit depasita de evolutia viitoare a tehnologiei, legea în cauza vorbeste despre interdictia aplicata organizarii oricarui tip de pariu legat de un eveniment sportiv sau de un concurs de acest gen, prin intermediul comunicatiei prin „cablu“. Important de retinut este faptul ca legea sanctioneaza organizatorul, nu pe cel care participa la un astfel de pariu.

Instantele americane solicitate sa-si precizeze opinia cu privire la interpretarea acestei legi au avut pareri unanime. Astfel, în februarie 2001, judecatorul Stanwood Duval de la o instanta din New Orleans a hotarât ca, „într-o interpretare ad-literam, legea nu interzice organizarea de jocuri de noroc si pariuri online, ci se refera doar la pariurile legate de un eveniment sportiv sau un concurs sportiv“. Judecatorul Duval are chiar o opinie transanta cu privire la inaplicabilitatea legii în cazul jocului online de poker: „Trebuie sa fii ticnit sa consideri jocul de poker online ca fiind un eveniment sportiv“.

Aceasta decizie a fost sustinuta de Curtea Federala de Apel, un an mai târziu, la judecarea apelului formulat împotriva hotarârii lui Duval. Pozitia Curtii de Apel a fost ca legea nu interzice decât pariurile legate de evenimente sportive sau de concursuri sportive.

Prioritate legislativa pentru republicani

Cu toate acestea, Departamentul de Justitie din SUA continua sa considere legea îndeajuns de acoperitoare pentru interzicerea oricarei forme de pariuri online. Pozitia Departamentului a fost atât de transanta, încât, în aprilie 2004, Google si Yahoo! au anuntat ca vor elimina din paginile lor campaniile publicitare vizând jocurile de noroc. Aceasta eliminare era urmarea fireasca a comunicatului Departamentului de Justitie care informa faptul ca legea federala a comunicatiilor prin cablu se refera la toate tipurile de pariuri online, iar publicitatea facuta unui astfel de serviciu poate fi interpretata ca o instigare la o fapta ilegala. Cu toate acestea, începând cu aprilie 2005, Yahoo! a reînceput sa faca publicitate unor servicii de acest gen.

Toata lumea îsi doreste clarificarea legislativa a problemei. Sustinatorii si opozantii industriei de pariuri online îsi pregatesc fiecare propriile argumente. Primii aduc în discutie cele 80 de state ale lumii care au decis legalizarea pariurilor online si exemplul Marii Britanii care îsi propune sa atraga cât mai multe companii de pariuri online, pe teritoriul sau, în urmatorii ani. Printre sustinatorii cei mai importanti ai legalizarii pariurilor online în SUA se afla marile cazinouri americane, care ar putea astfel concura cu organizatorii straini de pariuri online.
De cealalta parte se afla o mare parte a populatiei americane, care considera pariurile online o amenintare extrem de grava la adresa adolescentilor, care sunt grupa de vârsta cu potentialul cel mai ridicat de dependenta de jocurile de noroc. Datorita acestui curent al opiniei publice, republicanii americani au plasat interzicerea jocurilor online de noroc printre prioritatile legislative pe care le vor urmari în viitorul apropiat, alaturi de interzicerea casatoriilor între persoane de acelasi sex.

In Romania, pariurile online sunt legale

La noi, activitatile tip jocuri-concurs cu câstiguri de orice fel, organizate prin intermediul liniilor telefonice sau al altor mijloace de telecomunicatie, sunt supuse reglementarii Hotarârii Guvernului nr. 251/1999 privind conditiile de autorizare, organizare si exploatare a jocurilor de noroc. Aceste activitati sunt legale, câta vreme sunt autorizate de organele abilitate ale statului.

În cazul acelor activitati care intra sub incidenta legii, programele informatice pe baza carora sunt desemnati câstigatorii vor fi verificate si certificate, înaintea efectuarii extragerilor, de catre agenti economici specializati în soft, abilitati de Ministerul Finantelor. De asemenea, tragerile la sorti pentru desemnarea câstigatorilor se vor face sub directa supraveghere a unor comisii din care vor face parte, în mod obligatoriu, câte un reprezentant al directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor si al Ministerului de Interne, precum si un specialist în soft, reprezentant al agentului economic care a efectuat verificarea si certificarea programului. Acest specialist va confirma valabilitatea programului folosit la extragerea respectiva.

În privinta procesarii eventualelor plati, niciunul dintre procesatorii de plata online din România nu accepta jocurile de noroc sau pariurile online de orice fel.



Citeste si