20 Iulie 2017

Infograficul lunar: Inflatia a ajuns la maximul ultimilor doi ani, iar deficitul extern se apropie de 2 miliarde de euro



Rata anuala a inflatiei a urcat in iunie la 0,9%, nivel maxim al ultimilor doi ani, iar deficitul de cont curent a continuat sa se adanceasca pana aproape de doua miliarde de euro dupa primele cinci luni ale acestui an. In acelasi timp, investitiile straine directe au inregistrat un regres fata de primele cinci luni din 2016. Urmariti in infograficul de mai jos cum au evoluat principalii indicatori publicati in ultima luna, cu impact asupra economiei si mediului de afaceri.

O evolutie semnificativa a avut, luna trecuta, si cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, care a urcat cu 14% fata de iunie 2016, dupa un avans anual de sub 5% in mai.

In schimb, cursul de schimb leu/euro s-a temperat in ultimele 30 de zile dupa fluctuatiile din perioada tensiunilor politice. Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat in actualizarea dobanzilor pentru imprumuturile in lei, a crescut usor in ultima luna, in timp ce somajul a stagnat.

Salariile au scazut usor fata de luna anterioara, insa se mentin cu 14% peste nivelul inregistrat in urma cu un an.



Citeste si