22 August 2017

PIB-ul creste in cel mai rapid ritm din UE, insa odata cu inflatia, deficitul extren, dobanzile si cursul de schimb



Indicatorii macroeconomici au avut evolutii divergente in ultima luna. In timp ce cresterea economica accelerata s-a confirmat si in trimestrul doi al anului, cu un avans al PIB de 5,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, deficitul de cont curent s-a adancit cu peste 40%, iar inflatia a avansat in cel mai rapid ritm din ultimii doi ani. In acelasi timp, indicatorul de referinta pentru donbanzile la creditele in lei (ROBOR) a inceput sa creasca dupa o perioada de acalmie. Urmariti in infograficul de mai jos care sunt evolutiile principalilor indicatori publicati in ultima luna, cu impact asupra economiei si mediului de afaceri.

Cifrele anuntate de Institutul National de Statistica (INS) indica un avans al economiei de 5,9% in trimestrul doi din 2017 fata de aceeasi perioada a anului trecut, procent care plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana la cresterea PIB.

Insa aceasta crestere, bazata exclusiv pe consum, se reflecta, de aceasta data in sens negativ, in avansul importurilor si, implicit, in dezechilibrarea balantei de plati externe (diferenta dintre banii care intra in tara, in urma realizarii unor exporturi, si cei care ies din tara, prin plata importurilor). In primele sase luni din acest an, deficitul de cont curent este cu peste 40% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In schimb, investitiile straine directe raman considerabil mai mici in prima jumatate a anului 2017 (1,84 miliarde de euro) fata de primul semestru din 2016 (2,16 miliarde de euro).

In acest context, inflatia anuala a accelerat la 1,4%, dobanzile au inceput sa urce, iar leul sa se deprecieze in raport cu euro.

Cresterile salariale raman consistente, cu un avans de peste 14% an la an, dar comertul (vanzarile cu amanuntul) si-a redus cresterea anuala la jumatate fata de luna trecuta.



Citeste si