22 Februarie 2018

Economia romaneasca, cea mai sprintena din UE, dar incepe sa sufle greu



Romania a incheiat anul 2017 cu o crestere estimata a PIB de 7%, cea mai mare din Uniunea Europeana si de aproape trei ori mai rapid decat media europeana (2,5%). Avansul are, insa, o baza fragila, avand in vedere ca se datoreaza exclusiv consumului, fapt reflectat si in adancirea deficitului extern al tarii, care a inregistrat aproape o dublare in 2017 fata de 2016. Acest aspect a pus presiune si pe cursul leului in raport cu euro care, in ultimele luni, a intrat pe un trend defavorabil. Maim multe despre evolutia principalilor indicatori macroeconomici aflati din infograficul urmator.

Efectele cresterii economice nesustenabile se resimt si la inceputul acestui an, avand in vedere ca inflatia anuala a crescut la 4,3%, de la 0,1% la inceputul anului trecut si de la 3,3% in decembrie 2017.

In acelasi timp, dobanzile au revenit pe trendul de crestere pe care au intrat in a doua jumatate a anului trecut. Astfel, ROBOR la 3 luni, indicator pe baza caruia se actualizeaza dobanzile la creditele in lei, a revenit peste 2%, dupa aproximativ o luna de stagnare sub acest nivel.

In consecinta, Banca Nationala a Romaniei a decis, deja, majorarea dobanzii de politica monetara de doua ori de la inceputul anului, cu cate 0,25 de punte de baza, la nivelul de 2,25% pe an, iar analistiis e asteapta ca acest trend sa continue din cauza puseului inflationist estimat pentru prima parte a acestui an (5%).

De asemenea, sunt asteptari referitoare la deprecierea in continuare a monedei nationale, desi in ulrtimele trei luni a stagnat, din cauza adancirii deficitului comercial, in conditiile stimularii, in continuare, a consumului.

In 2017, deficitul de cont curent aproape s-a dublat, ajungand la aproape 6,5 miliarde de euro (cu 85% mai mare fata de 2016), in timp ce investitiile straine directe, care ar trebui, alaturi de fondurile europene absorbite, sa finanteze deficitul extren, au avurt un avans mai mult decat modest de 1,5%, ajungand la 4,6 miliarde de euro.



Citeste si