Peste 1.300 de IMM-uri au beneficiat de sprijin guvernamental in anul 2011, prin Programul pentru tinerii debutanti in afaceri, Programul Start si Programul Mihail Kogalniceanu, conform unui comunicat al Andreei Vass, consilier de stat al Prim-Ministrului.

In 2012 vor fi alocate 21 milioane lei pentru Programul pentru tinerii debutanti in afaceri, 10 milioane lei pentru Programul Start si 70 milioane lei pentru Programul Mihail Kogalniceanu.

Cel mai recent program demarat, Programul Mihail Kogalniceanu, ofera fiecarui antreprenor posibilitatea de subventionare a maximum 70% din rata dobanzii si garantii de stat pentru maximum 80% din valoarea creditului.
La 3 luni de la lansarea programuluiau fost inregistrate peste 3.600 aplicatii. Dintre acestea, peste 3.400 de dosare au fost evaluate, iar 2.694 dosare au fost admise de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri. 408de contracte au fost semnate cu bancile pana acum, iar numarul acestora va creste accelerat in perioada ce urmeaza.

Celelalte doua programe, Programul Start si Programul pentru tinerii debutanti in afaceri, sunt destinate in mod special tinerilor antreprenori.

Citeste si:

Primul dintre acestea priveste dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale si facilitarea accesului la finantare. Microintreprinderile cu o vechime mai mica de 2 ani pot beneficia de o alocatie financiara nerambursabila de maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile. De facilitatile acordate prin programul Start au beneficiat pana la aceasta data 100 firme, din 416 aplicanti.

Programul pentru tinerii debutanti in afaceri prevede acordarea de fonduri nerambursabile de pana la 10.000 euro, garantii in proportie 80% din valoarea creditului si scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru maximum 4 angajati.Antreprenorul are obligatia de a angaja cel putin 2 persoane.

Numarul de beneficiari in cadrul acestui program se ridica la 807 tineri antreprenori, din totalul de 1.256 aplicanti, iar plafonul maxim alocat a fost atins in prima jumatate a lunii octombrie a acestui an.