17 Mai 2012

Sfat de la primul francizat Subway pentru antreprenori: Fiti pregatiti sa munciti si 20 ore pe zi! [VIDEO]



La 32 de ani, Cristian Stefanescu isi traieste visul: a renuntat la viata de corporatist pentru a se dedica in totalitate unei afaceri-pilot in Romania.

„Am descoperit Subway in 2000, cand am fost in SUA cu un program Work & Travel. Mi-a placut conceptul, inca de atunci m-am gandit la franciza”, a povestit Cristian Stefanescu (foto), invitatul de saptamana aceasta al emisiunii Start-Up Wall-Street, difuzata la Radio Lynx si pe Wall-Street.ro.

De atunci si pana acum, Stefanescu a acumulat 10 ani experienta in domeniul bancar, dar si doi ani de antreprenoriat in mediul online, ca proprietar al unui site ce comercializeaza jucarii.

La fel ca si primul sau business, ejucarii.com, ideea de a deschide un restaurant cu servire rapida Subway in Romania a venit din pasiune. Bancherul era atras de ideea de a fi parte din cel mai mare lant de restaurante fast food din lume in sistem de franciza.

Mecanismul afacerii, verificat in ultimii 40 de ani si replicat de peste 36.500 de ori, cate restaurante Subway functioneaza in prezent, sistemul de aprovizionare (materia prima provine de la furnizori-standard), sprijinul companiei-mama si retetele preparatelor vandute l-au convins pe Cristian Stefanescu sa demareze o afacere pe cont propriu sub „umbrela” Subway.

Asadar, dupa ce a asistat la o prezentare a francizei la Bucuresti, tanarul antreprenor a depus la Subway un plan de afaceri. A urmat un interviu in Bulgaria (acolo unde erau deja deschise astfel de restaurante), in urma caruia a fost acceptat pentru un training in SUA. Acolo, a facut de toate – de la preparat celebrele Sub-uri (sandvisurile Subway) pana la spalat toaletele.
Locatie, locatie, locatie Intors in Romania, pentru Stefanescu a urmat partea cea mai grea: implementarea planului de business. Era pregatit si cu scenarii de back-up (de rezerva), insa avea un as in maneca: o amplasare foarte buna, in centrul Bucurestiului, in Piata Victoriei, unde traficul pietonal este intens. Si, bineinteles, mai dispunea si de banii pentru investitia initiala, adica de o suma intre 100.000 si 200.000 de euro.

Pe 10 aprilie 2012, Stefanescu a pus Romania pe harta Subway. Inca de la deschidere, restaurantul a fost asaltat de clienti – tineri, corporatisti din zona sau turisti, cu totii curiosi sa guste din sanvisurile, salatele, tortillas, fursecurile, chipsurile sau bauturile preparate pe loc.

[Vrei sa deschizi un fast food Subway? Iata ce trebuie sa faci si cat te costa]

Pe de alta parte, volumul mare de clienti a insemnat suplimentarea personalului. In loc de 10 angajati, cat planuise initial pentru restaurantul de 150 mp, Stefanescu are acum 42 de salariati. De aceea, el i-a sfatuit pe toti cei care vor sa demareze un astfel de business sa fie pregatiti pentru orice fel de situatii neprevazute.

„Sa gaseasca o locatie, sa ia in calcul neaparat si cheltuielile proprii, fiindca in planul de afaceri niciun antreprenor nu ia in considerare si propriul salariu”, a subliniat Stefanescu.

In plus, el considera ca un francizat Subway, ca orice antreprenor de altfel, trebuie sa fie dedicat 100% afacerii pe care a pornit-o. „Sa fie pregatiti sa munceasca 20 de ore pe zi” le-a transmis Stefanescu celor interesati sa devina francizati Subway.

Afacerea lui Cristian Stefanescu este abia la inceput. La fel si istoria Subway in Romania. Planul de dezvoltare a retelei Subway in Romania vizeaza deschiderea a 40 de restaurante in urmatorii 4 ani. Pana la finele anului vor mai fi inaugurate doua unitati, una in complexul comercial Palas (Iasi), iar cealalta in Iulius Mall (Cluj).



Citeste si