1. Fii uman

Oamenilor le plac…oamenii. Si, implicit, cateva mici imperfectiuni din cand in cand. Demonstreaza un nivel de autenticitate, vulnerabilitate si umanitate cu care ne putem identifica usor. Plus ca este mai greu sa fii suparat pe cineva care spune “Ai dreptate, am dat-o-n bara” decat pe cel care insista ca nu are nicio vina desi, in mod clar, are, scrie Entrepreneur.com.

2. Recunoaste cum s-a intamplat

Atunci cand investighezi cum si de ce a avut loc o eroare, poti repara procedura sau procesul ce nu a reusit. Progresul real in companii este deseori construit “pe spinarea” greselilor si modificarile pozitive pe care acestea le aduc. Deseori este chiar bine sa feliciti pe cei care gresesc (fara a exagera), cu fraze precum “Felicitari! Ai gasit o noua modalitate de a gresi ceva! Nu stiam ca poate aparea eroarea aceasta, asa ca acum stim cum sa o evitam”.

3. Rezolva, nu da vina

Daca tu esti cel ce ofera produsul finit clientului, pe tine va da vina daca ceva nu merge bine, chiar daca nu tu ai fost implicat, direct, in procesul de productie. In loc sa dai vina pe colegii tai, incearca sa afli de ce s-a petrecut eroarea pentru a preveni repetarea acesteia.

4. Noteaza-ti greselile

In timp ce inca te zbati pentru a iesi dintr-un fiasco, poti crede (eronat) ca vei tine tot timpul minte ce nu a mers cum trebuie. Nu iti supraestima insa memoria. Scrie-ti eroarea jos, pentru a o putea consulta din cand in cand si a te asigura ca nu vei repeta acelasi lucru.

5. Oamenii isi vor aminti mai putin eroarea, daca…

…ai puterea sa te comporti matur atunci cand gresesti. O companie a pus, din greseala, etichete ale unui alt produs pe sticle de vin, apoi le-a trimis catre un retailer. Atunci cand compania a descoperit eroarea s-a dus la seful retailerului si a explicat ca se afla in plin proces de remodelare a proceselor interne, asigurandu-si partenerul ca o astfel de eroare nu va mai aparea.

Clientul a fost satisfacut de explicatie si a continuat parteneriatul.

Tu cum reactionezi cand faci ceva gresit? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.