Majoritatea romanilor, influentati de perioada comunista dar si de un sistem educational deficitar, considera ca antreprenorii pot face bani doar daca, intr-un fel, fura si ca ei muncesc mult mai putin decat angajatii lor, conform unui studiu Daedalus realizat pentru “Campioni in Business”, editia 2012.
Astfel, 57% dintre romani considera ca succesul in afaceri tine de noroc, in timp ce 65% considera ca antreprenorii se imbogatesc pe spinarea angajatilor. 60% dintre ei spun ca antreprenorii muncesc in general mai putin decat angajatii lor si 56% considera ca in Romania doar cei care fura fac bani.



Perceptia majoritatii romanilor este complet diferita de SUA (unde antreprenorii sunt considerati extrem de valorosi) dar si de tari din regiune precum Polonia sau Ungaria. Motivele? Nivelul slab de educatie (cu cat ai mai putine studii cu atat tinzi sa consideri ca antreprenoriatul “este putred” – n.r.) dar si reminiscente ale comunismului, in special in perceptia celor in varsta, trecuti de 50 de ani.

Campioni in Business, o initiativa a asociatiei Triple Helix, a fondului de investitii Enterprise Investors, PwC si BCR, isi propune sa scoata in fata antreprenori romani de succes care sa ii inspire pe tineri si sa arate cum, si in Romania, se pot face bani multi si intr-un mod curat.

La editia 2012 vor fi premiati, pe baza datelor inregistrate la Registrul Comertului, 20 dintre cei mai dinamici antreprenori locali.



“Pentru selectarea celor mai performanti si mai dinamici antreprenori romani am luat in calcul companiile care au inregistrat profit operational intre anii 2009-2011, afaceri de peste 3 mil. euro. De asemenea, ne intereseaza lichiditatea curenta, rata solvabilitatii generale, dar si politica de mediu si CSR, inovatia, notorietatea brandului si evolutia generala a industriei”, a subliniat Ionut Simion de la PwC, partener in proiect.

Esantionul initial a fost situat la putin peste 4.000 de companii romanesti. Esantionul final include 200 de companii, ele totalizand afaceri de peste 6,2 miliarde de euro si profit net total de 325 mil. euro. Cele 200 de companii totalizeaza peste 75.000 de angajati si sunt din industrii diverse precum IT, productie, agricultura, energie, retail, distributie, transport si logistica, media si publicitate.



Castigatorii (cate trei pentru fiecare regiune a tarii si pentru fiecare categorie – peste 15 mil. euro si intre 3-15 mil. euro) vor fi anuntati in trei conferinte separate, pe 18 octombrie, 1 noiembrie si 14 noiembrie.

“BCR a creditat mii de antreprenori, valoarea creditelor ridicandu-se la zeci de milioane de euro pe luna”, a subliniat la randul sau Emilian Croitoru (foto), director retea corporate la BCR. “Ponderea creditarilor de anul acesta a crescut usor fata de anul trecut. Important este sa ne mentinem la ritmul pietei. Gradul de colectare a datoriilor este foarte bun, chiar si in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic”, mai spune Croitoru.

In editia de anul trecut a Campioni in Business, premiul principal a revenit lui Mircea Tudor, fondator si presedinte MB Telecom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri