La nivelul Uniunii Europene au fost acordate anul trecut peste 200.000 de microcredite in valoare totala de 1,04 miliarde de euro.

Dintre creditele accesate de romani, 94% au fost acordate pentru finantarea de afaceri, beneficiarii fiind in proportie de 72% clienti nebancabili.

Astfel, Romania ocupa locul al cincilea in Europa dupa numarul de beneficiari de microcredite, dupa Bosnia si Herzegovina, Spania, Franta si Albania si locul al saptelea ca volum financiar al microcreditarilor acordate, in urma Bosniei si Herzegovina, Spaniei, Frantei, Poloniei, Albaniei si Germaniei.

“Chiar si asa, piata microcreditarii este departe de a-si fi atins maturitatea, potentialul de absorbtie al tarii noastre valorificandu-se la doar 15%. Atingerea acestui nivel s-ar resimti in beneficii sociale pentru intreaga populatie a tarii si ar avea o contributie semnificativa la sustenabilitatea economiei romanesti, prin crearea de locuri de munca si reducerea decalajelor intre zonele dezvoltate si cele defavorizate, inclusiv in incasarile la bugetul de stat”, spune Bogdan Merfea, director general al Patria Credit IFN SA.

In Romania, valoarea medie a microcreditelor acordate a fost de 5000 de euro

In timp ce in statele din Europa Centrala si de Est nivelul mediu al microcreditarii se situeaza intre 5.000 si 5.200 de euro, in tarile din Vest acesta ajunge la 9.600 de euro.

De asemenea, in statele europene rata dobanzii variaza de la 4% in Italia, Franta si Austria la 35% in Serbia, in timp ce rata medie in Romania se situeaza la nivelul de 16%.

Trei microcredite acordate, un loc de munca nou creat

Fiecare microcredit acordat genereaza 0,33 locuri de munca noi si permite conservarea a 0,5 locuri de munca deja existente, mai arata raportul european.

In Europa sunt in prezent circa 25 de milioane de someri.