Dupa ce o companie majora din SUA a descoperit in 2012 ca sistemele informatice erau accesate din China, personalul de securitate a descoperit responsabilul: nu e vorba de un hacker ci chiar de unul dintre angajatii companiei, ba chiar unul ce statea la cativa metri distanta si era premiat de management.
Dezvoltatorul software, Bob, era un angajat “inofensiv si tacut” in varsta de peste 40 de ani, cu o vechime destul de mare in companie, genul de om la care “nu te-ai uita de doua ori cand urci in lift”.

Avand in vedere aceste trasaturi ale lui Bob, initial investigatorii au crezut ca folosirea datelor de acces ale angajatului era ilegala si fara consimtamantul acestuia. Ei au descoperit insa ulterior ca Bob a transmis “in format fizic, prin FedEx, codurile de acces catre China, astfel incat contractorul sa se poata loga in timpul zilei de munca”, a scris Andrew Valentine, investigator pentru Verizon, companie implicata in cercetare.

Ce s-a intamplat? Bob a angajat o firma de programare din partea de NE a Chinei pentru a-i face munca. Ajutoarele lui, aflate la jumatate de lume distanta, lucrau noaptea astfel incat sa se incadreze in orarul 9-17:00 al SUA. Bob ii platea cu o cincime din salariul sau de sase cifre (peste 100.000 de dolari – n.r.), conform Verizon.

Mai mult, in ultimii ani, Bob a primit laude privind “scrierea curata a codurilor”. Ba chiar a fost considerat “cel mai bun dezvoltator din cladire”.

De fapt, anchetatorii au descoperit ce facea el zi de zi la munca.

9:00 a.m. – venea la birou, statea pe Reddit, se uita la poze cu pisici

11:30 a.m. – pranz

1:00 p.m. – eBay

2:00 p.m. – Facebook/LinkedIn

4:30 p.m. – trimite update-uri catre management

5:00 p.m. – pleca acasa

Investigatia Verizon a sugerat ca spiritul antreprenorial de outsourcing se intindea pe mai multe companii din regiune – aducandu-i, practic, cateva sute de mii de dolari pe an din care platea circa 50.000 catre programatorii “fantoma” din China.

Cariera lui Bob a luat insa sfarsit, si chiar abrupt, odata cu descoperirea “afacerii” sale.

Cum ti se pare atitudinea angajatului? Antreprenoriala, inselatoare sau ambele? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri