Business viabil in Romania? O tanara ii sprijina pe oameni sa se lase de fumat

Diana Vasiliu este o tanara care, in 2010, s-a lasat, brusc, de fumat. Nu este un inceput “clasic” pentru sectiunea AfacereaMea din wall-street.ro, dar impactul asupra tinerei a fost atat de mare incat, ajutata fiind de o metoda internationala renumita, a inceput sa faca business din a ajuta oamenii sa renunte la acest viciu.

Diana admite ca viata ei profesionala are doua mari etape – inainte de metoda de a te lasa de fumat Allen Carr si dupa aceasta. Diana Vasiliu a termina Facultatea de Jurnalism la Iasi in 2005 si a crezut ca va face acest lucru toata viata. Cativa ani a lucrat in televiziune, la TVR Iasi, dupa care a venit la Bucuresti, a facut un Master in marketing la ASE si s-a orientat catre publicitate, pe care o studiase anterior la Bruxelles unde fusese plecata cu o bursa de studii.

“In ianuarie 2010 m-am lasat de fumat, dupa ce am citit cartea lui Allen Carr - "In sfarsit, nefumator!". Transformarea a fost atat de profunda si de rapida, incat mi-am dorit din prima clipa sa intorc favoarea care mi se facuse. Voiam, cumva, sa pot "da" metoda mai departe. Primul gand a fost sa creez, impreuna cu echipa mea din agentie, o campanie pro-bono pentru clinica Allen Carr din Romania. Citisem in carte ca exista clinici Allen Carr pretutindeni in lume. Numai ca, surpriza, Romania nu avea o astfel de clinica”, povesteste ea.

Si astfel, i-a venit ideea sa realizeze sesiuni de terapie pe aceasta tema.

A scris un email la Londra, sediul central al organizatiei Allen Carr si a intrebat in ce conditii poate deschide o clinica in Romania. I s-au transmis toate detaliile necesare, a aflat ca se lucreaza in sisem de franciza, a pus toate economiile familiei la bataie si, dupa jumatate de an de interviuri succesive, a primit acordul pentru a incepe trainingul in metoda terapeutica Allen Carr’s Easyway to Stop Smoking.

“Cand am vazut insa cat aveam de invatat si dupa ce am vorbit si cu alti terapeuti care mi-au povestit ca le-a luat un an sa invete «materia», am decis ca e mai bine sa ma dedic 100% acestui start si mi-am dat demisia de la job. Patru luni mi-au trebuit ca sa invat temeinic metoda, am fost in permanenta comunicare cu terapeutii seniori de la Londra, unde am si fost la traininguri periodice, dar si ca sa asist la sesiunile de terapie, iar in ianuarie 2011 mi s-a dat ok-ul sa intru in sala, in urma unui examen promovat cu brio. Procedura de training este foarte riguroasa si nu lasa pe nimeni sa inceapa lucrul cu oamenii pana cand nu sunt ei siguri ca poti livra continutul metodei, avand un succes de cel putin 90%”, completeaza tanara antreprenoare.

Programul Allen Carr consta in sesiuni de terapie de grup, la finalul carora omul pleaca nefumator. Nu se folosesc adjuvanti nicotinci, tigari electronice sau medicinale, nu recomanda medicatie si nici nu se face terapie prin inducerea fricii.

Fumatul este o capcana. Si, ca orice capcana, daca-i intelegi mecanismul, poti s-o deschizi si sa iesi din ea fara probleme. Si sa fugi mancand pamantul! In mod similar, in timpul sesiunilor, inlaturam iluziile care stau la baza deciziei de a continua sa fumam, demolam miturile atat de daunatoare care circula prin mentalul colectiv, intelegem cum functioneaza corpul si mintea, iar daca toate lucrurile explicate acolo se inteleg si se accepta, atunci omul care participa isi doreste el, in mod autentic, sa iasa din aceasta capcana si sa arunce tigarile cat mai departe de el. Iar totul se intampla firesc”, explica Diana Vasiliu, pe scurt, parte din psihologia din spatele metodei.

Pentru majoritatea oamenilor, prima sesiune este suficienta pentru a scapa de fumat. Uneori insa, exista persoane care recidiveaza. Pentru acestia, sesiunile implica sesiuni de suport care fixeaza informatiile si sedimenteaza ceea ce nu s-a reusit la prima sesiune.

“Iar daca dupa minimum doua sesiuni de suport parcurse in decurs de 3 luni de la prima sesiune, omul continua sa fumeze, isi poate cere banii inapoi, ei sunt asigurati de Garantia unica Allen Carr”.

Acest program costa 420 de lei, investitie care, pentru un fumator de 1 pachet pe zi, se amortizeaza intr-o luna. Iar daca fumeaza mai mult, si mai repede. Sesiunile private costa de trei ori mai mult.

Principalele provocari la inceput de drum

“O mare provocare, cu care inca ma lupt, a fost sa-mi depasesc conditia de om angajat intr-un cadru fix. Trecerea de la munca standardizata pe care programul 9-18 o presupune, la alcatuirea propriului program, la noi reguli, la rigorile muncii pe cont propriu, pe care trebuie sa le respect, a fost dificila. Intre timp mi-am format un stil de lucru si o disciplina peste care incerc sa nu trec. Marturisesc ca, inainte de a fi "om de business" sau manager, sunt terapeut. Asa incat imi fac munca pentru care am fost pregatita cu onestitate si seriozitate si, asa cum deja se intampla, cred ca businessul va creste si el, organic”, spune Diana Vasiliu.

Pana in prezent, clinica a deservit peste 200 de clienti. “Ceea ce, in conditiile unei piete in care fumatul este incurajat, nicidecum restrictionat, cu o mentalitate deseori greu de depasit, in care ideea de «terapie» provoaca fiori pe sira spinarii, nu mai spun ce reactii isca notiunea de «dezvoltare personala», la care adugam inexistenta unui buget de promovare, in aceste conditii deci, acest numar este o realizare”, considera antreprenoarea.

Un segment carora se adreseaza sunt companiile, care ar putea sa le ofere angajatilor acest beneficiu. “Allen Carr Romania ofera si aceasta varianta de terapie, pentru angajatii companiilor, un serviciu care este realmente reciproc avantajos – atat pentru angajati ca persoane, cat si pentru companie, care, prin reducerea numarului de fumatori de la locul de munca, reuseste sa castige masiv prin cresterea productivitatii”.

Daca se pastreaza ritmul de crestere, business-ul va atrage pana la finalul anului circa 60.000 de lei, neincluzand sesiunile dedicate companiilor, unde vorbim de grupuri mai mari de participanti.

Tanara antreprenoare, mama a unui copil de sase ani, critica atitudinea unor parinti din parcurile de joaca, spunand ca acestia, fara sa se gandeasca la consecinte, isi aprind tigari in prezenta copiilor, crezand ca acest lucru nu le va afecta dezvoltarea sau viziunea asupra fumatului.

“Lasand la o parte noxele pe care copiii le respira, li se intipareste rapid actul fumatului, pe care il asimileaza, fara sa-l puna la indoiala. Acesti copii, ca si noi de altfel, vor creste considerand ca fiind ceva firesc sa traga fum in plamani - cel mai nefiresc act comis de om. Programarea incepe de timpuriu. Asa incat, in paralel cu activitatea mea de la clinica, am mai pornit un proiect: «Stop fumatului in spatiile de joaca»”.

Cum ti se par initiativele tinerei antreprenoare? Consideri ca romanii vor participa, din ce in ce mai mult, la astfel de sesiuni? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri