Companiile detinute de antreprenorii romani au inregistrat anul trecut un profit net agregat de 7,2 miliarde de lei, in crestere cu 14,2% fata de 2011, in timp ce afacerile totale au urcat cu 9% la 183 miliarde de lei, potrivit unui studiu realizat in cadrul programului "Campioni in Business", citat de Mediafax.

Conform datelor analizate in cadrul programului antreprenorial "Campioni in Business", domeniile in care antreprenorii inregistreaza cele mai mari valori ale cifrei de afaceri agregate sunt comertul cu ridicata (55,2 miliarde lei cifra de afaceri in 2012, sau 30% din total si 429 companii), constructiile (15,2 miliarde lei cifra de afaceri in 2012, sau 8,3% in total și 160 companii), comert cu amanuntul, agricultura si cel alimentar.
Enterprise Investors, BCR, PwC Romania si Asociatia Triple Helix, in parteneriat cu Ziarul Financiar au lansat o noua editie a "Campioni in Business", program dedicat antreprenoriatului, care descopera, promoveaza si premiaza cei mai de succes antreprenori romani.

Potrivit analizei "Campioni in business", o companie antreprenoriala dintre cele analizate in studiu a avut in 2012, in medie, o cifra de afaceri de 117 milioane lei, profit net de 4,6 milioane lei, 258 de salariati, o rata a profitului brut de 4,69%, o cifra de afaceri per salariat de 454.000 lei (in crestere cu circa 3% fata de 2011) si un profit brut per salariat de 21.300 lei (in crestere cu 5,7%).

"In ciuda unui context economic dificil, cele mai mari companii antreprenoriale din Romania au avut o performanta buna anul trecut. Motoarele economiei au fost companiile din retail (crestere cu 19,3% a cifrei de afaceri), energie (+13,8%) si productia de echipamente IT si electrice (+13,2%). Acest lucru arata potentialul ridicat pe care il are capitalul romanesc si dinamismul companiilor antreprenoriale locale", a declarat Ionut Simion, Partener, lider servicii de consultanta fiscala pentru antreprenori, PwC Romania.

Regiunea cu cel mai mare ritm de crestere a cifrei de afaceri in 2012 fata de 2011 este Transilvania (11,3%), urmata de Muntenia (8,8%) si Moldova (5%). Regiunea cu cea mai mare rata a profitului brut este Moldova (5,41%), urmata de Transilvania (4,73%) si Muntenia (4,52%). Cea mai mare cifra de afaceri per salariat se inregistreaza in Muntenia (503.000 lei), iar cea mai mare valoare a profitului brut per salariat in Moldova (23.500 lei).

Clasamentul "Campioni in Business" se bazeaza pe analiza performantei financiare a celor mai mari 3.000 de companii din Romania, dintre care companiile detinute de antreprenori romani reprezinta mai mult de jumatate (1.563), acestea fiind totodata si printre cei mai mari angajatori din Romania, avand in total peste 400.000 de angajati (in crestere fata de 2011).

"In mijlocul unei crize economice si de incredere prelungite, solutia este sa incurajam afacerile solide din economia reala, pentru ca ele inseamna crestere, locuri de munca si, in final, prosperitate pentru Romania. Sustinem cresterea sanatoasa si suntem alaturi de cei care au curajul, inteligenta si forta de munca sa dezvolte afaceri solide. Campionii in business sunt exemplul ca angajamentul maxim fata de propria afacere este una dintre cele mai puternice garantii pe care o pot oferi antreprenorii unei banci. Avem deschidere maxima la randul nostru pentru acesti antreprenori vizionari care inteleg relatia cu banca in logica unui parteneriat responsabil si echilibrat" a declarat Sergiu Manea, vicepresedinte corporate BCR.

Totodata, antreprenorii romani analizati de noi si-au crescut numarul de angajati cu 6% in 2012 comparativ cu anul precedent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri