“Fiecare lucram de foarte multi ani separat, si uneori colaboram pe proiecte punctuale. Anul acesta, dupa o discutie cu mai multi prieteni am considerat ca putem sa ne unim fortele pentru a avea un impact mult mai mare. Astfel, am pus bazele unui nou proiect, Atelierele Kotys, reunind fierul, sticla, lemnul, pielea, pentru a crea obiecte unicat de mobilier, decoratiuni interioare si bijuterii”, spune Vasile Puscalau (48 de ani), unul dintre cei doi fondatori ai Atelierelor Kotys.

In anii 2000, in Bucuresti erau 30 de astfel de ateliere. Acum sunt mai putin de 5

Lansarea afacerii lor a venit in contextul in care mestesugul prelucrarii manuale a sticlei este in declin in Romania, mai ales din cauza disparitiei micilor ateliere. Astfel, daca in anii 2000 in Bucuresti existatu peste 30 de mici ateliere, in prezent numarul acestora este sub 5, potrivit celor doi antreprenori. Un alt motiv este faptul oamenii sunt mai interesati sa cumpere produse de masa si mai putin obiecte de arta, piese unicat.

„Insa produsele unicat, artistice, create din sticla, fier si lemn sunt foarte cautate. Piata este astfel una care permite inca intrarea pe ea a noilor afaceri. Foarte important in acest domeniu este calitatea finala pe care o au produsele, dar si originalitatea si realizarea lucrarilor personalizate pentru fiecare client. Avantajul acestei afaceri este ca se bazeaza pe un mix de artisti si mestesugari”, explica Alexandru Hanc (36 de ani), cofondator al businessului.

Alexandru Hanc este un artist plastic cu o experienta de peste 15 ani si Vasile Puscalau (48 de ani) este sticlar de meserie, cu peste 25 de ani vechime in producerea sticlei realizate manual (suflata), dar si realizarea de vitralii, sticla fuzionata.

Investitie de 175.000 de euro. 90% din bani sunt fonduri europene

Suma investita in lansarea afacerii a fost de 175.000 de euro, iar banii au fost alocati pentru achizitia de echipamente, materie prima, publicitate, salarii si costuri de regie.

Afacerea a plecat cu 15.000 euro din partea actionarilor, diferenta de 160.000 de euro fiind bani obtinuti dintr-o finantare europeana.
„Acest lucru ne-a permis sa realizam intr-un interval de cateva luni intreaga investitie. Functionam ca o structura de economie sociala, peste 60% din muncitori provenind din grupuri dezavantajate, si acest tip de organizare ne-a permis sa atragem capitalul de inceput al afacerii”, explica Vasile Puscalau.

Clientii carora li se adreseaza atelierul sunt mai ales locuitorii din zone rezidentiale din tara si strainatate, care cauta obiecte de decorare interioara pentru finalizarea locuintelor, dar si persoanele ori companiile care vor sa daruiasca cadouri unicat.

Primul client a dorit o harta a lumii din tabla de cupru

„Prima lucrare a fost realizata pentru un client care si-a dorit amenajarea unui living cu o harta a lumii realizata din tabla de cupru. Aceasta lucrare este in curs de realizare. De asemenea, lucram in prezent la realizare unor linii de produse care sa cuprinda sortimente diferite de la corpuri de iluminat si pana la corpuri de mobilier sau obiecte mici de decor. Intrucat suntem in pragul sarbatorilor de iarna am lansat spre vanzare obiectele mici din sticla”, afirma Hanc.

In prezent, Atelierele Kotys vinde doua categorii de produse: obiecte de dimensiuni mici, realizate in serii limitate (obiecte din sticla precum pahare, vaze, platouri) care au preturi pornind de la 15-20 euro si obiecte unicat precum corpuri de iluminat, mobilier sau produse pentru decor, care au preturi intre cateva sute si cateva mii de euro.

Citeste si:

„O lucrare ampla poate avea si preturi de 25.000 – 30.000 de euro, dar presupune alocarea a foarte multi oameni, piese realizate din metal combinat cu sticla, lemn, piele. O componenta foarte importanta la astfel de lucrari este data de designul si creatia pe care o discutam cu clientul”, spune Puscalau.

Daca la inceput credeau ca cel mai dificil va fi sa gaseasca banii necesari dezvoltarii afacerii, acum, celor doi antreprenori li se pare ca cel mai greu este sa obtii diverse avize, racordari la utilitati si ca toate echipamentele sa fie livrate si instalate la termenul stabilit.

Prezenti in targurile de Craciun din Capitala

Atelierul a inceput sa prinda contur in septembrie, insa toate echipamentele au ajuns la inceputul acestei luni. Astfel, primele produse comercializate sunt cele vandute in standurile din magazinele cu produse realizate de mana si care au tematica de Craciun.

„Aceste expozitii cu vanzare au contribuit si la o prima promovare si implicit avem comenzi pentru diverse lucrari pe care sa le realizam in 2016”, afirma Vasile Puscalau.

Cei doi antreprenori si-au propus sa termine anul cu o cifra de afaceri de minim 30.000 euro, iar pentru 2016 estimeaza un business de cel putin 200.000 de euro. Afacerea a pornit cu patru angajati, acum sunt opt persoane, dar antreprenorii spun ca pentru a fi complet functionali au nevoie de 15-20 de oameni.

"Vrem ca in anul 2016 sa ne concentram pe lucrarile mari de amenajare interioara si pe lansarea unor linii proprii de obiecte si produse. Ne-am dori sa putem iesi si la diverse targuri internationale. Pe de alta parte, pe termen mediu (in urmatorii trei ani) am dori sa ne construim noi propriul spatiu de productie amenajat dupa specificitatile prelucrarii sticlei, fierului si a lemnului. Dorim sa investim in echipamente care sunt eficiente din punct de vedere al energiei, astfel incat sa putem crea obiecte competitive pe piata”, declara Alexandru Hanc.