Cei mai mari 20 de antreprenori: cati bani aduc in economie greii din business-ul romanesc

Cei mai mari 20 de antreprenori din Romania au avut afaceri de 28,7 miliarde de lei anul trecut si un profit net de 900,6 milioane de lei, conform datelor furnizate de Registrul Comertului pentru wall-street.ro.

Pe primul loc s-a aflat si anul trecut, pentru al treilea an consecutiv, retailerul de bricolaj Dedeman, compania detinuta de fratii Dragos si Adrian Paval avand un business de 4,3 miliarde de lei si profit net de 563 milioane de lei. De asemenea, compania avea un numar mediu de 7.656 de angajati.

Povestea Dedeman a inceput in 1992, cand Dragos Paval a deschis un magazin de cartier de 16 metri patrati din Bacau. Doi ani mai tarziu i s-a alaturat si fratele sau Adrian, iar cei doi frati au intrat in comertul cu mobila. Compania s-a extins in primii ani mai ales in zona Moldovei si abia din 2009, la sapte ani de la lansarea primului magazin, a deschis si prima unitate din Capitala. Compania a devenit comerciant de produse de amenajari, instalatii si decoratiuni abia din 2002.

Locul al doilea este ocupat de RCS&RDS, cel mai mare furnizor de televiziune si internet de pe piata locala, dar si cel mai mare angajator din Romania care este detinut de un antreprenor. Compania este controlata de oradeanul Zoltan Teszari, un om de afaceri care nu a dat niciun interviu presei si care este cunoscut doar prin cateva fotografii, aparute in special in ziarele tabloide. Operatorul si-a redus pierderile anul trecut cu aproape 50 de milioane de lei, ajungand astfel la pierderi de 23 de milioane de lei.

Singura companie care mai este pe pierderi in topul celor mai mari jucatori detinuti de antreprenori locali este SIEPCOFAR, care controleaza reteaua de farmacii Dona si care anul trecut a raportat pierderi de 12,5 milioane de lei. Compania este controlata de Eugen Banciu.

Citeste si:
Creștere de peste 60% a cifrei de afaceri pentru o berărie din...
O berărie din București a...

Vezi mai jos topul complet


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri