Varsta medie a intreprinzatorilor romani este de aproape 45 de ani si cei mai multi dintre ei au pornit la drum singuri, doar in 22% din IMM-urile locale existand intre doi si cinci asociati, arata raportul de cercetare "Carta alba a IMM-urilor din Romania 2016", publicat joi. Unu din cinci antreprenori dedica 12 ore afacerii lor in fiecare zi, adica lucreaza cu mai bine de 20% mai mult decat angajatii cu norma intreaga din Romania.

Din ce in ce mai multi romani pornesc o afacere pe cont propriu, fapt sustinut si de cresterea de 51% a numarului de firme SRL-D fata de anul trecut. Insa cele mai multe dintre IMM-urile romanesti sunt detinute de intreprinzatoriI de 45-60 de ani (37,5%) si de cei de 35-45 de ani (33,8%).

La polul opus sunt tinerii sub 25 de ani, care detin doar putin peste 1% dintre IMM-uri. Aceleasi date arata ca varsta medie a intreprinzatorului roman este de 44,4 ani, scrie News.ro.

Cei mai multi dintre intreprinzatori sunt barbati (69,7%), au pregatire economica (22,3%) sau sunt de profesie ingineri (17,2%), si sunt casatoriti (82,9) si cu copii (70%).

”Nivelul relativ bun de instruire a intreprinzatorilor din Romania – 63,96% au studi superioare – poate contribui la dezvoltarea firmelor private. Vechimea medie a intreprinzator la nivelul esantionului este de 10,28 de ani”, se arata in raport.

Citeste si:
Vointa exista. Ce ii impiedica pe romani sa isi deschida o afacere
Vointa exista. Ce ii...

Unu din cinci dintre antreprenorii respondenti in cadrul studiului dedica cel putin 60 de ore pe saptamana afacerii lor si nu implica membrii familiei in activitatea firmei, potrivit raportului. Raportul a fost realizat prin chestionarea a 1.096 de intreprinzatori din toate judetele tarii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »Citeste si
Diaspora ReSTART: 149 de persoane intra in cursa pentru finantare